ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Μετά τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τα όσα γράφτηκαν στη συνέχεια, τόσο στον έντυπο, όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο της πόλης, είμαι υποχρεωμένη να επανέλθω –ελπίζω για τελευταία φορά- με στόχο, αφενός την ενημέρωση των συμπολιτών μας, αφετέρου στην αποκατάσταση της αλήθειας:

Πρώτον, ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Καλογιάννης πως η παράταξή μας «Λάρισα – Νέα Αρχή», δια του εκπροσώπου της στο Θεσσαλικό Θέατρο δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργάκη, ψήφισε τις σχετικές αναθέσεις. Ο κ. Γεωργάκης απουσίαζε από τη σχετική συνεδρίαση, κάτι που αποδεικνύεται από τα πρακτικά, τα οποία φυσικά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος λοιπόν,  και από τη στιγμή που η παράταξή μας ουδέποτε έδωσε την έγκρισή της στις σχετικές αναθέσεις, πόθεν προκύπτει η «πισώπλατη μαχαιριά» στην οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων; Εκτός και αν ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, όπως και πολλοί άλλοι, χρησιμοποιήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο.

Δεύτερον, θέτοντας θέμα ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα άτομα και τα πρόσωπα που ανέλαβαν τελικά την ευθύνη της προπαρασκευής και παρουσίασης του φακέλου «Λάρισα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα», αναμέναμε ξεκάθαρη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής, με μόνο στόχο την ενημέρωση εν τέλει των Λαρισαίων. Περιμέναμε δηλαδή ο κ. Καλογιάννης να ενημερώσει το σώμα π.χ γιατί επιλέχθηκε μια εταιρία η οποία ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση(!), η οποία πήρε τελικά κωδικό το Μαρτιο του 2015, πράγμα που σημαίνει πως στερείται της εμπειρίας που τόσο πολύ θέλει να παρουσιάζει ο δήμαρχος, μόνο και μόνο για να βρει τρόπο να στηρίξει το έωλο επιχείρημα της «απειρίας» των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα. Επίσης περιμέναμε να μας εξηγήσει αν είναι τυχαίο το  γεγονός ότι το ίδιο άτομο σε μια εταιρεία   είναι Πρόεδρος και στην άλλη εταιρεία εμφανίζεται ως μέλος .   Επίσης περιμέναμε να μας εξηγήσει πόθεν προκύπτει η εμπειρία όλων  των υπόλοιπων Αθηναίων «συντελεστών», οι οποίοι όπως φαίνεται από μια απλή σχετική έρευνα πως δεν έχουν να επιδείξουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό (τα ονόματα στη διάθεση όλων).

Τρίτον, ξεκαθαρίζουμε πως στηρίξαμε εξ αρχής και στηρίζουμε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γιώργο Βουλγαράκη, όχι απλώς και μόνο λόγω καταγωγής, αλλά γιατί ακριβώς διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται,  σε αντίθεση με όσα αναφέραμε παραπάνω.

Τέταρτον, είχαμε ξεκαθαρίσει πως στηρίζουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να δίνουμε λεύκη επιταγή σε κανέναν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως απαραίτητη προϋπόθεση στήριξης και συνεργασίας είναι η διαφάνεια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και θέσαμε τις ενστάσεις μας δημόσια και καλοπροαίρετα, περιμένοντας εξηγήσεις. Αντί γι’ αυτές εισπράξαμε –εκ νέου- κατηγορίες για «συνωμοσιολογία». Θέσαμε ζήτημα ισονομίας και ίσων ευκαιριών, ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη και εισπράξαμε υπονοούμενα και κατηγορίες πως δήθεν «ναρκοθετούμε» την προσπάθεια, ενώ πληροφορηθήκαμε πως οι Λαρισαίοι δεν είναι ικανοί για ένα τέτοιο εγχείρημα! Θέσαμε ζήτημα αρχής –υπενθυμίζοντας την πάγια προεκλογική θέση του κ. Καλογιάννη πως είναι κατά των απευθείας αναθέσεων- κάτι που αναιρείται από την μετεκλογική του πρακτική και λάβαμε ως απάντηση πως ο ίδιος «δεν επιτρέπει να γίνονται δεύτερες σκέψεις»!

Πέμπτον, ο κ. Καλογιάννης χωρίς να αποκαλύψει τελικά, ως όφειλε, με ποιες εταιρίες μίλησε για την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είπε απλώς πως τελικά κατατέθηκε , για όλες τις θέσεις , από μια και μόνο υποψηφιότητα ! στους  οποίους  και ανέθεσε την δουλειά, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης τόνισε κατηγορηματικά πως δεν έγινε ανάθεση γιατί «μιλήσαμε με πολλούς» και η σχετική πρόσκληση <ανέβηκε> στην ιστοσελίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου. Στο τέλος δε της ομιλίας του μας είπε ότι αναλαμβάνει προσωπικά το όποιο πολιτικό κόστος για τις αναθέσεις γιατί έπρεπε να επιλεχθούν οι ικανοί . Στο σημείο αυτό μάλλον μπερδεύτηκε και ο ίδιος. Ανέθεσε αλλά δεν ανέθεσε … τα συμπεράσματα δικά σας …

Η δημοτική μας παράταξη ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά πως θα στηρίξει την προσπάθεια που κάνει η πόλη για να καταστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021. Θα σταθούμε στο πλευρό της δημοτικής αρχής συμβάλλοντας όπου μπορούμε για να έχει αίσιο τέλος αυτή η προσπάθεια. Ξεκαθαρίζουμε όμως για πολλοστή φορά πως δεν είμαστε διατεθειμένοι  να κάνουμε «εκπτώσεις», διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό κάποιους να παίξουν προσωπικά παιχνίδια, εξυπηρετώντας έτσι φίλους και γνωστούς.

Ελπίζουμε η δημοτική αρχή και η ομάδα έργου να βρει τρόπους για συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια χωρίς αποκλεισμούς και με κανόνες πλήρους διαφάνειας  .

Ευχόμαστε να τηρηθούν αυτά που ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Σαπκας  είπε: < H πολιτιστική μας πολιτική υπερασπίζεται την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ενάντια στην εσωστρέφεια και τη μοναξιά . Την κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή ενάντια στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση … Στηρίζεται στη παραγωγή πολιτισμού από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό …Η ενεργή συμμετοχή των πολίτων μας συνιστά για μας το βασικότερο χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής >  .

Αυτά διεκδικούμε και εμείς με τις παρεμβάσεις μας .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ