Όταν μια γυναίκα από την Καλιφόρνια με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία σώματος, οι γιατροί παρατήρησαν φωτεινές περιοχές στους λεμφαδένες της, γεγονός που υποδήλωνε ότι ο καρκίνος της είχε εξαπλωθεί.
Αλλά μόνο μετά από τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου συνειδητοποίησαν τον πραγματικό λόγο για αυτές τις φωτεινές κηλίδες: τα τατουάζ της.
Η 32χρονη γυναίκα με τέσσερα παιδιά είχε πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τον Νοέμβριο του 2012, οι γιατροί της ζήτησαν να κάνει τομογραφία για να δουν αν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματός της.
Ο τύπος της τομογραφίας που οι γιατροί ζήτησαν ήταν σάρωση PET / CT, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία τόσο PET όσο και CT σάρωσης, και απαιτεί οι ασθενείς να λαμβάνουν μία ένεση ενός ραδιενεργού ιχνηθέτη που κάνει τους όγκους να εμφανίζονται ως φωτεινά σημεία.
Η τομογραφία έδειξε όχι μόνο τον όγκο στο τράχηλο της μήτρας της γυναίκας, αλλά και φωτεινά σημεία σε λεμφαδένες στην πύελό της, που έμοιαζαν με μεταστάσεις του καρκίνου, έγραψαν οι ερευνητές της υπόθεσής της, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.
Για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας της, η γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, των σαλπίγγων της και των πυελικών λεμφαδένων.
Αλλά όταν οι γιατροί αργότερα εξέτασαν τα κύτταρα από τους λεμφαδένες της γυναίκας, είδαν ότι τα κύτταρα περιείχαν μελάνι από τατουάζ – δεν ήταν καρκίνος. Η γυναίκα είχε πάνω από 14 τατουάζ στα πόδια της.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Ramez Eskander, βοηθός κλινικός καθηγητής της γυναικολογικής ογκολογίας στο Irvine Medical Center της Καλιφόρνια, είπε ότι είναι σημαντικό οι γιατροί να είναι ενήμεροι ότι τα εκτενή τατουάζ θα μπορούσαν να μοιάζουν με καρκίνο σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, και αν, για παράδειγμα, ένας γιατρός είναι πεπεισμένος ότι η ασθενής πάσχει από μεταστατικό καρκίνο,θα μπορούσε να προτιμήσει η ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία αμέσως, και όχι σε χειρουργική επέμβαση.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν σε ασθενείς που έχουν τατουάζ», είπε ο Eskander.
Η γυναίκα δεν είχε επιπλοκές μετά την επέμβαση της, και έφυγε από το νοσοκομείο μετά από τρεις ημέρες. Είναι τώρα πολύ καλά και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη υποτροπής του καρκίνου, συμπλήρωσε ο Eskander.
LiveScience