ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Σπάνια, δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια που ζουν σε ζεστό θαλασσινό νερό έχουν μολύνει επτά άτομα και οδήγησαν στο θάνατο δύο φέτος στη Φλόριντα, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν με το Vibrio vulnificus όταν τρώνε ωμά οστρακοειδή,” είπε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. «Δεδομένου ότι βρίσκονται σε ζεστά θαλάσσια ύδατα, τα άτομα με ανοιχτές πληγές μπορεί να εκτεθούν στα  Vibrio vulnificus όταν έρθουν σε άμεση επαφή με το θαλασσινό νερό.”

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Όταν το Vibrio vulnificus εισέρχεται στο σώμα μέσω μιας ανοιχτής πληγής, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που οδηγούν σε λύση του δέρματος και έλκη.

Ενώ οι υγιείς άνθρωποι βιώνουν συνήθως μόνο ήπια συμπτώματα, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα τα άτομα που ζουν με χρόνια ηπατική νόσο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Το βακτήριο μπορεί να εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, φλύκταινες, σηπτικό σοκ και θάνατο.

32 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη Φλόριντα το περασμένο έτος – ενώ οι λοιμώξεις είναι εποχιακές. Πάνω από το 85% των λοιμώξεων συμβαίνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για να αποφευχθεί η μόλυνση, οι ειδικοί συστήνουν να μη μπαίνουν στη θάλασσα όσοι έχουν κοψίματα ή γρατζουνιές. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να παίρνουν επιπλέον προφυλάξεις, φορώντας κατάλληλη προστασία ποδιών για να αποτρέπουν τα κοψίματα που προκαλούνται από πέτρες και κοχύλια στην παραλία.

Τα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των στρειδιών, αχιβάδων, μυδιών πρέπει να ψήνονται καλά και να τρώγονται αμέσως μετά το μαγείρεμα. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά οστρακόδερμα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις Vibrio vulnificus θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός του μολυσμένου άκρου είναι απαραίτητος.

cbsnews.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ