ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η 45λεπτη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς προβλήθηκαν απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συνάντησε όμως αδιάλλακτη στάση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας είπε στους εκπροσώπους των θεσμών “σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις, εσείς δεν θέλετε να δώσετε τίποτα”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε, τονίζουν από το Μαξίμου.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, καταλήγει η ενημέρωση από το Μαξίμου.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεταν δε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς και η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση θα πρέπει τώρα να γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί -μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ- μια λύση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση εγκαίρως για το Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1 μονάδες του ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο έως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, σε ετήσια βάση» προσθέτει η δήλωση.

«Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup καταλήγει η Κομισιόν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ