ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΈΝΑ GREXIT ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 1 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ

Δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άμεση απόσυρσή τους προτείνει η ελληνική πλευρά ως λύση για το χρέος, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Προτείνεται επίσης επέκταση των αποπληρωμών του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντας το επιτόκιο δανεισμού ή τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του στη Real News ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως ενδεχόμενο Grexit θα κόστιζε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ενώ στους δανειστές η χείριστη επίπτωση θα ήταν πως στο μυαλό «των επενδυτών, των καταθετών, των πολιτών εν γένει θα εισέβαλλε η ιδέα πως η Ευρωζώνη δεν είναι αδιαίρετη».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν πρόσωπα στην ηγεσία των δανειστών που επιχείρησαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία αυτό το κρίσιμο διάστημα ο υπουργός απαντά πως δεν υπήρξε κάποιος που να πάσχισε να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις αλλά υπήρξε μεγάλη διχογνωμία των εταίρων και των εκπροσώπων των Θεσμών όσον αφορά το τι ήθελαν οι ίδιοι από τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης λέει πως δεν έχει κάτι να προτείνει που να αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης και την οποία να έχει την ισχύ να προωθήσει.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις, που γνωρίζει ότι εμείς δεν θα αποδεχθούμε, ως δικαιολογία για να αποχωρήσει, χωρίς όμως να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους».

Ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει κατηγορηματικά 9μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και τάσσεται υπέρ μιας νέας συμφωνίας έως τον Μάρτιο του 2016.

«Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Κάτι τέτοιο θα έδινε στην άλλη πλευρά το δικαίωμα να απαιτήσει νέο… μνημόνιο», επισημαίνει.

Η δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν αγαπάμε την καρέκλα εξακολουθεί να ισχύει, απάντησε ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για το μέλλον του στο υπουργείο Οικονομικών. «Από τη μία, η θέση του υπουργού Οικονομικών δημιουργεί μια μόνιμη ημικρανία, αλλά από την άλλη νιώθω ότι έχω ακόμα πολλά να προσφέρω από αυτή», προσθέτει.

Για τα «εσωκομματικά» πυρά που δέχεται απαντά: «Απολαμβάνω τη στήριξη και την αλληλεγγύη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομματικών στελεχών- αν όχι όλων. Ακόμα κι όταν διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα για την επιλογή κάποιων προσώπων» ενώ για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό τονίζει πως «παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας».

tribune.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ