Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η 11η Ιουνίου, η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή Διευθυντών , αποδείχτηκε τελικά μια δύσκολη μέρα για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκλογές της 10ης Ιουνίου συνεχίζουν να δοκιμάζουν την ενότητα και τη  συνοχή των Συλλόγων Διδασκόντων.

Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν την τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων για τη διεκδίκηση θέσεων Δ/ντών Σχολικών Μονάδων στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας.

«Μήλον της έριδος» δημοτικό σχολείο του Δήμου Τεμπών και πρωταγωνιστές συνάδελφοι  του «νέου συνδικαλιστικού ήθους».

Πικρία και απογοήτευση διακατέχει  τους συναδέλφους Δ/ντές  που απώλεσαν την εμπιστοσύνη του Συλλόγου Διδασκόντων, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν διάθεση να πάνε την επόμενη μέρα στο σχολείο, συνάδελφοι σκέφτονται να ζητήσουν απόσπαση από το σχολείο όπου υπηρετούν και γενικά  μια ατμόσφαιρα παγερή.

Δυστυχώς, σε αρκετά σχολεία, η αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας  συνοδεύτηκε με ατυχείς διαπιστώσεις, απόρροια της έντασης  των εκλογών.

Σε παρά πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι συνάδελφοι Δ/ντές που απώλεσαν την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά διατήρησαν τη θέση τους χάρη στα μετρήσιμα αντικειμενικά μόρια.

Η διαχείριση της επόμενης μέρας είναι το μεγάλο στοίχημα των παραπάνω διευθυντών. Αυτά που διδάσκουμε στους μαθητές μας, οφείλουμε να τα κάνουμε πράξη στους συναδέλφους μας.

Φυσικά υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε μια ψήφο, λόγω μη αναγνωρισιμότητας ή λάθος επιλογών. Αξιόλογοι εκπαιδευτικοί ,θύματα του νέου συστήματος επιλογών.

Ακόμα και οι συνάδελφοι Δ/ντές- να είμαστε ειλικρινείς- που ψηφίστηκαν σχεδόν από το σύνολο του εκλογικού σώματος , «αναζητούν» τους συναδέλφους που τους στέρησαν το «άριστα», το 12.

Είναι θετικό ο σύλλογος διδασκόντων να έχει σημαίνουσα άποψη για το μέλος του που επιθυμεί να επιλεγεί ως διευθυντής , αλλά θα μπορούσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες  να καταλήξει σε μια διαδικασία αποτύπωσης της βούλησης του Συλλόγου Διδασκόντων  χωρίς να δημιουργήσει σημεία τριβών και συγκρούσεων στους Συλλόγους Διδασκόντων.

Πρωτεργάτης της δημιουργίας κλίματος διχασμού στις Σχολικές Μονάδες είναι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας .

Είναι συνειδητή επιλογή, γιατί  μέσα από τα «συντρίμμια » στοχεύει   να  αποκομίσει  κομματικά και συνδικαλιστικά οφέλη.

Τελευταία, μάλιστα, προβάλλουν την αποτυχία πρώην Περιφερειακού Δ/ντή να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Συλλόγου Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου, για να εκλεγεί Δ/ντής. Μάλιστα, μετά την αποτυχία του να εκλεγεί, υπέβαλε την παραίτησή του από Σχολικός Σύμβουλος. Αναμφίβολα είναι πράξη αξιοπρέπειας.

Δεν προβάλλουν, όμως, το γεγονός ότι εκπαιδευτικός,  ο οποίος ως υποψήφιος για υποδιευθυντής  Σχολικής Μονάδας δεν ψηφίστηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, αλλά διορίστηκε Περιφερειακός Δ/ντής. Αυτό  λέγεται αξιοπρέπεια για την αριστερά ;

Ας ελπίσουμε ότι οι «πληγές» που άνοιξε η διαδικασία των επιλογών Δ/ντών    θα επουλωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Η πρωτοβουλία  να επανέλθει η ηρεμία στους Συλλόγους Διδασκόντων ανήκει αποκλειστικά στους Διευθυντές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ