ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ: ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ

Το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιείται φέτος για 8η χρονιά στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη), την Τετάρτη 24 Ιούνη, ώρα 20:00 και σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι ένα πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για όλους τους νέους εργαζόμενους, άνεργους, τους σπουδαστές σε μαθητεία και κατάρτιση.

Το Φεστιβάλ όπως και όλη η προφεστιβαλική δραστηριότητα, είναι αφιερωμένο στους αγώνες, τις θυσίες, την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, ενταγμένο στη συνολική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ το 2018.

Με αφορμή την πραγματοποίηση του φεστιβάλ το Τ.Σ. Εργατών της ΚΝΕ στη Λάρισα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο γραμματέας του Τ.Σ. Θ. Παπάς υποστήριξε ότι μέσα από το Φεστιβάλ η ΚΝΕ επιδιώκει να συναντηθεί με όλους τους νέους των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, που καθημερινά στη ζωή τους συγκρούονται «δύο διαφορετικοί κόσμοι»:

ERG_FEST“Από τη μια, ο κόσμος της εργατικής τάξης, που με τα χέρια και τους κόπους της παράγει τα πάντα, που «γέννησε» αμέτρητα παραδείγματα θυσιών, αντοχής και ηρωισμού για την κοινωνική απελευθέρωση, που συνοδεύτηκε από τα μεγαλύτερα ιδανικά και αξίες, βασίζεται στις πιο πρωτοπόρες ιδέες της ανθρωπότητας.

Και από την άλλη, ο κόσμος των καπιταλιστών, των παράσιτων πάνω στη δουλειά εκατομμυρίων εργαζομένων, ο κόσμος της αγριότητας της αστικής τάξης, του πολέμου και του φασισμού, που συνοδεύεται από τον ατομισμό και τη μοιρολατρία, που μόνο εμπόδια βάζει στο να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών του. Αυτοί είναι οι «δύο κόσμοι», σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές κυβερνήσεων στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κόντρα στην κατάσταση που ζούμε σήμερα, με τους μισθούς πείνας, τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (voucher), την ανεργία. Κόντρα στις σπουδές που ακριβοπληρώνουμε και την απλήρωτη πρακτική άσκηση. Κόντρα στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να μας φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Ο λαός δεν περίμενε καμία κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί για αυτόν το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την δουλειά με δικαιώματα. Αντιθέτως, οι εργάτες μπήκαν μπροστά και κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα δικαιώματα που σήμερα μας τα έχουν πάρει πίσω.

Σκέψου, σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα, υπάρχει πλούτος, που τον εκμεταλλεύονται μία χούφτα επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ενώ σε εμάς μας, που παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο, μας δίνουν έναν μισθό πείνας και μας ρίχνουν ξανά στην ανεργία.

Έχουμε αστείρευτες δυνάμεις, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε οι πολλοί που όταν το αποφασίσουν μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Δε μας ταιριάζει η μιζέρια, δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Δεν τσιμπάμε από δήθεν «έντιμους συμβιβασμούς» που θα φέρουν νέα μνημόνια και νέο λογαριασμό να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και η νεολαία.

Μπορούμε σήμερα να ζήσουμε καλύτερα, υπάρχει διέξοδος για το λαό και τη νεολαία. Να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με κοινωνική ιδιοκτησία στα μονοπώλια, με εργατικό έλεγχο, έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ, την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στην εξουσία” σημείωσε ο Θ. Παπάς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο: «……έρχονται από πολύ μακριά, πάνε πολύ μακριά ……Χθες-σήμερα-αύριο…… Δείχνουν τον δρόμο μπροστά……» από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
  • Ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, γραμματέα του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Ροκ συναυλία με τους Nonamesuffering (NNS)/Fears Constellation και Λευτέρης Βουλγαράκης.
  • Λαϊκό – Ρεμπέτικο γλέντι. Παίζουν: Ανδρέας Νούτσος, Ελιάννα Κούτη – Εφραιμίδου, Μανώλης Γαρυφαλλόπουλος και Σάκης Πνευματικός.

Στο χώρο του Φεστιβάλ  θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ