ΘΕΤΙΚΑ “ΣΗΜΑΔΙΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ “ΔΕΙΚΤΕΣ”

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, το εγχώριο μνημονιακό καρτέλ έχει επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα να αποδείξει ότι η ελληνική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση. Ο στόχος είναι αρκετά προφανής και σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες επιθυμούν την καθυπόταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον για να εφαρμοστούν κατά το δυνατόν “σκληρά” μέτρα, ούτως ώστε να δικαιολογήσουν το παρελθόν τους και κατά δεύτερον, να υπάρξει λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, με τη δεύτερη να γίνει το “κακό παράδειγμα” στην Ευρώπη, ως η δύναμη που υποσχέθηκε πολλά, τα οποία δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αέναη λιτότητα για έναν λαό. Έτσι, η αποκαλούμενη και ως τρόικα εσωτερικού προβαίνει σε πλήθος δηλώσεων σχετικά με τη δήθεν κατιούσα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Γενάρη, επικαλούμενη οικονομικά στοιχεία.

Είναι γεγονός πως λόγω της εύλογης αβεβαιότητας που προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, η οποία ήταν αναμενόμενο να κυλήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, δημιουργεί προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα έσοδα του κράτους, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, η οποία τηρεί στάση αναμονής. Την ίδια ώρα, βγαίνουν στη δημοσιότητα οικονομικοί “δείκτες”, οι οποίοι φανερώνουν ότι το “παιχνίδι” μπορεί να γυρίσει σύντομα και άμα τη καταλήξει της συμφωνίας, αφού δεν βρισκόμαστε σε καθεστώς κατάρρευσης, αλλά σε στάση αναμονής.

Και όμως το “παιχνίδι” της οικονομίας γυρίζει

Ας δούμε όμως τα οικονομικά δεδομένα:

Στασιμότητα και όχι ύφεση

Η καταγραφόμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,16% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015 είναι στα όρια του μηδενισμού, την ώρα που οι περισσότεροι κλάδοι παραγωγής στον επιχειρηματικό τομέα αύξησαν κατά τι τον όγκο της παραγωγής τους. Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε εκκινήσει το καλοκαίρι του 2014 και συνεχιζόταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 μια ασθενική πλην όμως υπαρκτή τάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με κινητήρα τις αυξήσεις του συνόλου των μισθών! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση στο τέταρτο τρίμηνο 2014 η αποδυνάμωση της οικονομίας συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με μειωμένο όμως ρυθμό, αφού κατεγράφη ύφεση ύψους 0,16%.

Επομένως, είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά θα ήταν καλό να επιδιώκει, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως και κάνει, παρά τις αντιστάσεις των ξένων να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Βελτιωμένη η ανεργία

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όπως αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω δείκτης είναι μειωμένος κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 67.459 λιγότερους ανέργους. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν συγκρίνει κανείς τον δείκτη του α’ τριμήνου του 2015 με το δ’ τρίμηνο του 2014, τότε θα διαπιστώσει αύξηση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι το οποίο εντάσσεται όμως στο πλαίσιο της στασιμότητας λόγω της διαπραγμάτευσης. Βελτίωση της απασχόλησης τέταρτο κατά σειρά μήνα καταγράφει και το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, ενώ το ακόμα πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τουλάχιστον οι μισές νέες προσλήψεις τον Μάιο αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στην εποχική εργασία όσο και σε μια ανεπαίσθητη βελτίωση της “ψυχολογίας” στην αγορά.

Εμφατική αύξηση των εξαγωγών

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι ρυθμοί της αύξησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών, αλλά και των εσόδων από εξαγωγές κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Όπως υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στην εμφάνιση θετικών προσήμων συνετέλεσαν σημαντικά οι εξαγωγικές επιδόσεις του διμήνου Μάρτιος – Απρίλιος 2015, oπότε οι ρυθμοί αύξησης ήταν εμφατικοί.

Σύμφωνα με την ανάλυση τους, για τον Απρίλιο του 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,9% (στα 2,18 δισ. ευρώ, από 2,06 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014). Μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη -κατά 16,9% ή κατά 226,1 εκατ. ευρώ- αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης και του Απριλίου, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 8,45 δισ. ευρώ, από 8,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,1%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 14,8%, ήτοι κατά 776,7 εκατ. ευρώ.

Όμως, τα θετικά “σημάδια”, παρά τα πραγματικά προβλήματα, δεν σταματούν εκεί.

Αύξηση 10,5% στον τουρισμό

Ακόμη, αύξηση 10,5% των διεθνών αφίξεων καταγράφει ο ΣΕΤΕ στο πεντάμηνο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Λιανεμπόριο

Αύξηση 1,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάρτιο του 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων σε βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη δώρων κ.ά. (14,7%), ένδυση-υπόδηση (11,1%), έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακός εξοπλισµό (8,6%) και φαρμακευτικά – καλλυντικά (8%). Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου 1-10 Μαΐου 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σημειώνοντας αύξηση 5%.

Βιομηχανική παραγωγή

Ο Γενικός ∆είκτης Βιοµηχανικής Παραγωγής του µηνός Απριλίου 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Απριλίου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, ενώ ο µέσος ∆είκτης Βιοµηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.

Οικοδομή

Στις 1.218 οικοδομικές άδειες ανήλθε τον Μάρτιο η συνολική οικονομική δραστηριότητα, καταγράφοντας αύξηση 19,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 32,2% στην επιφάνεια και 33,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης – left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ