Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ

«Η συγκυρία είναι τέτοια που φαίνεται να οδηγούμαστε σε απόλυτη σύγκρουση και ρήξη με το ευρωπαϊκό  οικοδόμημα. Κάποιος θα πρέπει να επισημάνει στον πρωθυπουργό τα όρια της εντολής του, αφού ο εξαπατημένος ελληνικός λαός του έδωσε εντολή για καλύτερη διαπραγμάτευση εντός της Ευρωζώνης και όχι για ρήξη και έξοδο από αυτή».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης  που βρέθηκε την Τρίτη στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εργασιών διευρυμένης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο.

Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Βορίδης  η ΝΔ θα είναι παρούσα στην εθνική συνεννόηση  με όρους και προϋποθέσεις, σε καμία περίπτωση δεν θέλει εκλογές και στοχεύει στην ανάπτυξη.

Κλείνοντας ο Μάκης Βορίδης  εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος κάνοντας λόγο για «65.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα τετράμηνο…», ενώ προέβλεψε  και άγρια φορολόγηση των μικρομεσαίων και των αγροτών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ αλλά και τη συνάντηση Τσίπρα-Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος μίλησε για «κακιά στιγμή», τονίζοντας ωστόσο πως «… όλες οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν επικριτικές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία» , αλλά και για εκφρασμένη αγωνία στελεχών και φίλων της παράταξης για το μέλλον του τόπου «… σε σημείο που τα εσωκομματικά να περνάνε σε δεύτερη μοίρα».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ που ακολούθησαν, με το Σάκη Ιωαννίδη να μιλά για «… πρωτόγνωρες καταστάσεις και ρήξη με την Ευρώπη που θα πλήξει περισσότερο τη νέα γενιά».

Οι εργασίες της ΝΟΣ άνοιξαν με ολιγόλεπτο αφιέρωμα στον εκλιπόντα πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας Δημήτρη Παπαευθυμίου.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Οξύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα με τις απαραίτητες δόσεις αυτοκριτικής, όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, πραγματοποίησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΝΟΣ της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

«Τα νταούλια και οι ζουρνάδες χτυπάνε. Και ο χτύπος αντηχεί και φτάνει σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Αντί όμως να χορεύουν οι αγορές, χορεύει η χώρα στους ρυθμούς της χρεοκοπίας, μιας χρεοκοπίας που φέρνει πρόσημο αριστερό, καταρρίπτοντας έτσι με τον πλέον ηχηρό τρόπο όλους τους συσσωρευμένους μύθους της Μεταπολίτευσης.

ndΥποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες, ακολουθώντας την πεπατημένη του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Είδαμε νοικοκύρηδες να γοητεύονται από τις απατηλές υποσχέσεις. Είδαμε επιχειρηματίες, ανθρώπους της αγοράς, χτυπημένους από τις πολιτικές της λιτότητας των προηγούμενων χρόνων να μην θέλουν να καταλάβουν την παγίδα και να αφήνονται στη σαγήνη του λαϊκισμού. Όλοι τους παρασυρμένοι από τη γοητεία της αριστερής φιλολογίας, η οποία θα έφερνε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη το τέλος της λιτότητας και την εγκατάσταση της δημοκρατίας! Βλέπετε εμείς είμαστε οι Γερμανοτσολιάδες, αυτοί που υπηρετήσαμε τον ξένο κατακτητή, αυτοί που θυσιάσαμε τις ελληνικές οικογένειες στο βωμό σκοτεινών συμφερόντων.

Και ήταν αυτοί που μόλις αναλάμβαναν θα καταργούσαν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και θα ύψωναν σημαία ελληνική, εφαρμόζοντας από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το διαβατήριο στο παράδεισο. Βλέπετε η χώρα μας δεν θα χρειαζόταν τις δόσεις του θανάτου. Θα χρειαζόταν μόνο αξιοπρέπεια.

Τέσσερις μήνες μετά, χάσαμε και τις δόσεις και την αξιοπρέπεια. Τέσσερις μήνες μετά ολόκληρη η υφήλιος συζητάει το ενδεχόμενο ενός Grexit και προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Και από κει που δεν θα συνομιλούσαμε με τους κατώτερους υπαλλήλους της τρόικας, -συγνώμη των θεσμών ήθελα να πω,- τρέχουμε να συναντήσουμε πλέον όποιον να ναι. Για να τον πείσουμε να δεχθεί την πρότασή μας.

Ποια είναι όμως η πρότασή μας;

O «λογαριασμός» των μέτρων της Αθήνας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέρχεται συνολικά σε 9,564 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, εκ των οποίων 3,62 δισ. ευρώ αναζητούνται φέτος και τα υπόλοιπα 5,944 δισ. ευρώ το επόμενο έτος!

 

Την ίδια ώρα, επαναπροσλαμβάνουν τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους απολυμένους της ΕΡΤ, ενώ σχεδόν όλοι οι υπουργοί τακτοποιούν την εκλογική τους πελατεία στο δημόσιο!

Τώρα λοιπόν κυρίες και κύριοι όλοι ξέρουν. Όλοι γνωρίζουν.

Όλοι αντιλαμβάνονται πως θα πληρώσει η αγορά για να συντηρηθεί το κομματικό κράτος. Δηλαδή θα επαναλάβουμε ακριβώς τη συνταγή της χρεοκοπίας!

Θα έλεγα πως πρόκειται για φάρσα, αν δεν το βλέπαμε με τα ίδια μας τα μάτια», τόνισε ο κ. Κέλλας, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε με νόημα:

«Για την κατάσταση αυτή φέρουμε ευθύνη κι εμείς. Η κυβέρνηση μας κατάφερε να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο, δίστασε όμως να ολοκληρώσει την πολυπόθητη συμφωνία. Να κάνει δηλαδή το τελευταίο βήμα. Ξέρω τη στάση των δανειστών. Εννοώ πως στείλαμε λάθος μήνυμα, τόσο στην κοινωνία, όσο και στους δανειστές. Θεωρήσαμε πως αν συνεχίζαμε τις μεταρρυθμίσεις θα χάναμε τις εκλογές. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η στροφή προς τον δεξιό λαϊκισμό στον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο κόσμος βραχυκύκλωσε. Και όταν κλήθηκε να επιλέξει, επέλεξε το αυθεντικό! Παίξαμε στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και όπως ήταν λογικό ηττηθήκαμε.

Η ήττα μας αυτή δεν ήταν όμως απόρροια λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών. Ήταν ο συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η ανοχή που δείξαμε στον κυβερνητικό μας εταίρο, τα άδικα μέτρα που πάρθηκαν χωρίς σωστό σχεδιασμό,  η ανικανότητά μας να συγκρουστούμε με μονοπώλια και συμφέροντα, η αδυναμία μας να προτάξουμε την ιδεολογία μας απέναντι στα καρτέλ. Και φυσικά κομματικές αδυναμίες και αγκυλώσεις που δεν επέτρεψαν το κόμμα να εισπνεύσει καθαρό αέρα από την κοινωνία.

Όλα αυτά κάποιοι τα λέγαμε. Άλλοι δυνατά, άλλοι λιγότερο φωναχτά. Δεν διεκδικώ σε καμία περίπτωση τον ρόλο του μετά Χριστόν προφήτη. Δεν μου πάει, δεν τον θέλω. Όπως δεν θέλω όμως να θεωρούμαι από κανέναν δεδομένος».

Τέλος όσον αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν λάβει κοινοβουλευτική εντολή διακυβέρνησης της χώρας. Αν νομίζουν πως αδυνατούν να λύσουν την εξίσωση, αν αντιλαμβάνονται πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τις ονειρώξεις τους, αν θεωρούν πως μετά από τόσο χαμένο χρόνο χρειάζονται βοήθεια, ας καλέσουν επίσημα τους πολιτικούς αρχηγούς για να σχεδιάσουν τα περαιτέρω. Ειδάλλως ας αναλάβουν ολόκληρη την ευθύνη. Ας φέρουν την όποια συμφωνία στη βουλή για να την αξιολογήσουμε. Και μετά ο καθένας ελεύθερα να λάβει τις αποφάσεις του. Ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και την ανάπτυξη να το στηρίξουμε. Ότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση να το καταψηφίσουμε. Τόσο απλά, τόσο κατανοητά. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ