Πως είναι η παραμονή στη χώρα μας και ειδικότερα στη Λάρισα, για μία κοπέλα 25 χρονών από την Τουρκία και μία κοπέλα 30 χρονών από τη Σερβία; Πως είναι η εμπειρία των μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών σπουδών σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο, (της Θεσσαλίας εν προκειμένω), από αυτό που πήραν το πτυχίο τους;
Για να πάρουμε απαντήσεις σε όλα αυτά, δώσαμε το λόγο στις δύο φοιτήτριες, την Τουρκάλα Πινάρ Αλπέρ, που ήρθε εδώ από το ULUDAG University της Προύσσας, και την Σέρβα Ζόριτσα Μιλόσεβιτς από το Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου οι οποίες είχαν την εμπειρία της παραμονής επί δίμηνο στη Λάρισα, κάνοντας η πρώτη το μεταπτυχιακό της στη Μοριακή Βιολογία με το πρόγραμμα ERASMUS+ και η δεύτερη το μεταδιδακτορικό της επίσης στη Μοριακή Βιολογία στο πλαίσιο του προγράμματος Cost action.
Πως είναι η εμπειρία σας στη Λάρισα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
Αληθινά πολύ ευχάριστη, πολύ καλή εμπειρία. Στο Πανεπιστήμιο έχουμε τις καλύτερες των εντυπώσεων και εξ αιτίας του κόσμου που συνεργαζόμαστε έχουμε συμπαθήσει και την πόλη, παρότι υπάρχουν μερικά …προβληματάκια.
Θέλετε να μας τα περιγράψετε;
Ναι. Το ένα είναι τα διαμερίσματα που είναι πολύ μικρά για δύο ενήλικα άτομα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το πόσο ακριβή είναι η ζωή εδώ για ένα φοιτητή, σε σχέση με το κόστος ζωής στις δικές μας χώρες. Είναι δύσκολα. Οι άνθρωποι όμως είναι πολύ φιλικοί στη Λάρισα κι επίσης, μας έχει κάνει εντύπωση, πόσο «ζωντανή» πόλη είναι. Δεν υπάρχει μέρα, ή βραδιά που να μην είναι γεμάτη κόσμο παντού.
Η εμπειρία σας στο Πανεπιστήμιο πως είναι; Η συνεργασία σας με τους ανθρώπους εκεί, είναι καλή;
Αν εξαιρέσετε το γεγονός με το φαγητό στη φοιτητική εστία, που είναι δωρεάν για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά εμείς έπρεπε να πληρώνουμε, (σ.σ. το κόστος είναι 2,8 ευρώ για τρία γεύματα), όλα τα άλλα είναι θαυμάσια. Τόσο οι καθηγητές, όσο και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε, είναι πολύ συνεργάσιμοι κι εξυπηρετικοί και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.
Πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
Το επίπεδο σπουδών είναι αληθινά πολύ υψηλό. Το συζητάμε και μεταξύ μας πως δεν είναι τυχαία η πολύ καλή η φήμη που έχει το τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τι θα λέγατε σε ένα φοιτητή ή φοιτήτρια της πατρίδας σας; Αξίζει η εμπειρία του ERASMUS, (ή και του Cost action εν προκειμένω), για να το προσπαθήσουν κι εκείνοι;
Να το επιχειρήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο και μία άλλη χώρα ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης σου, μαθαίνεις ένα άλλο τρόπο διδασκαλίας, εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και βλέπεις από κοντά ένα άλλο τρόπο ζωής. Σίγουρα αξίζει η προσπάθεια…