ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ

 

Σαφέστατη είναι η άποψη του κορυφαίου αρθρογράφου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου Βόλφγκανγκ Μινχάου και αντανακλάται στον τίτλο του χθεσινού του άρθρου στην εφημερίδα αυτή: «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει λέγοντας “όχι” στους δανειστές»! Αντί για σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς δηλαδή ο γερμανικής καταγωγής αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζει πολύ καθαρά ότι «σε τελική ανάλυση η Ελλάδα δεν μπορεί πραγματικά να χάσει απορρίπτοντας την προσφορά των δανειστών»!

Οικοδομεί μεθοδικά την επιχειρηματολογία του: «Επεξέτεινα τους υπολογισμούς για να συμπεριλάβω όλο το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητούν οι δανειστές… Φτάνω σε ένα σωρευτικό πλήγμα του επιπέδου του 12,6% για τα τέσσερα χρόνια. Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα άρχιζε να προσεγγίζει το 200%. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η αποδοχή του προγράμματος της τρόικας θα συνιστούσε διπλή αυτοκτονία – τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την πολιτική καριέρα του Ελληνα πρωθυπουργού»! Ο αρθρογράφος της αγγλικής εφημερίδας έχει την άποψη ότι πάρα πολύ δύσκολα οι δανειστές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα την ωθούσαν σε αποχώρηση από το ευρώ, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ζημιές τους σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγάλες.

Οχι φυσικά καταστροφικές για τις μεγάλες οικονομίες, αλλά καθόλου αμελητέες ζημιές. Οταν π.χ. η Γερμανία έχει δανείσει είτε απευθείας είτε μέσω των διαφόρων μηχανισμών στήριξης (ESM, EFSF) στην Ελλάδα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να διαγράψει αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα 70 δισεκατομμύρια αφήνουν αδιάφορη την καγκελάριο Μέρκελ. Πόσω μάλλον τα αντίστοιχα 52,1 δισεκατομμύρια των δανείων της Γαλλίας προς τη χώρα μας ή τα 45,6 αντίστοιχα δάνεια της Ιταλίας ή τα 30,9 δισεκατομμύρια της Ισπανίας.

Μάνι – μάνι μόνο στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης η Ελλάδα χρωστάει 197,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι και λίγα λεφτά! Χώρια που αυτά είναι μόνο τα επίσημα ποσά μέσω των μηχανισμών διάσωσης. Υπάρχουν και άλλες οφειλές ανά χώρα, δημόσιες και ιδιωτικές. Για παράδειγμα, τα ποσά των επίσημων δανείων για τη Γερμανία και τη Γαλλία που εμείς προαναφέραμε, βασιζόμενοι στα στοιχεία του EFSF και της ΕΚΤ (68,5 και 52,1 δισ. ευρώ αντιστοίχως) συμποσούνται σε 120,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου όμως γράφει στο προαναφερθέν άρθρο του: «Αν η Ελλάδα επρόκειτο να χρεοκοπήσει σε όλο το χρέος του επίσημου τομέα της, μόνο η Γαλλία και η Γερμανία θα έχαναν περίπου 160 (!) δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα περνούσαν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί “χασούρηδες”»!

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τώρα πια καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα πως τα Μνημόνια που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές έσωσαν κυριολεκτικά τις γαλλικές και τις γερμανικές πρωτίστως τράπεζες. Πριν από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου (Μάιος του 2010) η Ελλάδα χρωστούσε σε ιδιωτικές τράπεζες της Γαλλίας 75,1 δισεκατομμύρια δολάρια (η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών μετράει όλα τα ποσά σε δολάρια) και σε ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανία 45 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και σε αμερικανικές ιδιωτικές τράπεζες 16,6 δισ., σε βρετανικές 15 δισ. και σε ολλανδικές ιδιωτικές τράπεζες 11,9 δισ. δολάρια.

Συνολικά το ελληνικό κράτος χρωστούσε σε ιδιωτικές ξένες τράπεζες 236,2 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 188,6 δισεκατομμύρια (ποσοστό 79,85%) σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Με τα Μνημόνια και τους χειρισμούς που έγιναν στα μνημονιακά δάνεια, από τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστούσε η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα χρωστάει μόνο ούτε 40 δισεκατομμύρια – 38,1 δισ. δολάρια για την ακρίβεια.

Με άλλα λόγια, η έκθεση των ιδιωτικών ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα σήμερα έχει μειωθεί χάρη στα μνημονιακά δάνεια κατά το εξωφρενικό ποσοστό του… 80% (!!!) ή 79,8% για τους σχολαστικούς με τη μαθηματική ακρίβεια. Αυτή η μείωση κατά 80% δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ελλάδα χρωστάει λιγότερα χρήματα. Κάθε άλλο. Απλώς το ελληνικό δημόσιο χρέος… «κρατικοποιήθηκε» και πέρασε έτσι στα χέρια των ευρωπαϊκών κρατών και των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης – δηλαδή πάλι των κρατών!

Τα δάνεια που ήταν δήθεν για την Ελλάδα απλούστατα διέσωσαν τις γαλλικές, τις γερμανικές, τις βρετανικές, τις ολλανδικές ιδιωτικές τράπεζες! Και μας κατηγορούν κι από πάνω ότι τρώμε τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, ενώ τα πήραν όλα οι δανειστές για να σώσουν τις τράπεζές τους! Αίσχος!

Αρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ, που δημοσιεύθηκε στο ”ΕΘΝΟΣ”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ