ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον άμεσο κίνδυνο “λουκέτου” που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Σύμφωνα με το Ν. 3879/2010 τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) συστήνονται και λειτουργούν σε όσους Δήμους το επιθυμούν. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσιακές μονάδες των Δήμων που ασκούν αρμοδιότητες δια βίου μάθησης ιδρύουν ΚΔΒΜ, στα οποία υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σχεδόν όλοι οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν και τα ΚΔΒΜ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2013.

Μόνο στο Νομό Λάρισας λειτουργούν επτά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Λάρισας, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών). Το φυσικό τους αντικείμενο λήγει στις 30 Ιουνίου 2015.

Μέχρι σήμερα στα περισσότερα από 100 προγράμματα των ΚΔΒΜ έχουν εκπαιδευτεί 194.623 πολίτες και στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές κλπ) προσεγγίζουν τις 6.500 διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα και εξειδικευμένα προσόντα για την επίτευξη των στόχων της διά βίου εκπαίδευσης. Πρόκειται για ανθρώπους που αξιολογήθηκαν, καθώς ακολουθήθηκαν  αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω συγκεκριμένων προκηρύξεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συγκεκριμένη μοριοδότηση προσόντων (υποβολή και ηλεκτρονικής αίτησης που υπολογίζει τα μόρια με βάση τα προσόντα).

Το πρόγραμμα των ΚΔΒΜ υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ειδικότερα μέσω του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Ειδικά για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Νότιου Αιγαίου το πρόγραμμα λειτούργησε και λειτουργεί με εθνικούς πόρους σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέχρι την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, εάν δεν υπάρξει παράταση λειτουργίας του (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ υπάρχει μέχρι 31/12/2015), προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες και προκύψει μια διακοπή σε αυτή την φάση του έργου, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και θα υπονομεύσει το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο παρελθόν (2011) με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όταν η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων.

Σε ό, τι αφορά τον άξονα προτεραιότητας 9 (ΑΠ9), δηλαδή Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο,  έχει ανακοινωθεί ότι ήδη το έργο παρατείνεται μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, σε αντίθεση με τους άξονες προτεραιότητας 7 και 8 (υπόλοιπη Ελλάδα), στους οποίους δεν δίνεται παράταση και «κλείνουν» όλα τα ΚΔΒΜ των Δήμων στις 30/06/2015, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Το ΠΟΤΑΜΙ ρωτά τον Υπουργό, εάν θα δοθεί άμεσα παράταση, ώστε να μην «κλείνουν» όλα τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων στις 30/06/2015 και σε ποιες διαπραγματευτικές ενέργειες έχει προβεί, ώστε να επιτευχθεί η παράταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ