ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Νέα κινητικότητα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας παρατηρείται από το βράδυ της Τετάρτης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνδιάλεξη διήρκεσε 10 λεπτά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η νέα επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά τη διακόπη, την περασμένη Κυριακή, των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση με στόχο της επίτευξη συμφωνίας.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι πρέπει να κάνει «μια σοβαρή κίνηση» για να αρθεί το αδιέξοδο με τους δανειστές της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

«Με την παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, τα εξωτερικά σοκ έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο αμερικανός υπουργός επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου «οι διαπραγματεύσεις και ο δρόμος προς μια συμφωνία είναι σύνθετοι και γεμάτοι με προκλήσεις».

tanea.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ