ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων εξαιτίας του μεσοπρόθεσμου πλαισίου (Ν. 4093/12) κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων νομού Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.

Στην ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή, αφού αναλύονται όλες οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α 128), τονίζεται ακόμη ότι «κατά συνέπεια, σύνταξη μικρότερη από 360 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί «πολύ μικρό εισόδημα» κατά την έννοια του νόμου και δεν αποτελεί επομένως κώλυμα για τη χορήγηση της παροχής σε ποσοστό, βέβαια, μέχρι να συμπληρωθεί το ελάχιστο όριο των 360 ευρώ, προκειμένου ο πολίτης να έχει τη στοιχειώδη δυνατότητα επιβίωσης. Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω η φράση «ανεξαρτήτως ποσού» επιβάλλεται να σημαίνει οποιοδήποτε ποσό που είναι ανώτερο του κατώτατου ορίου των 360 ευρώ. Όμως η διακοπή των συντάξεων των ανασφαλίστων υπερηλίκων λόγω του ότι λαμβάνουν ελάχιστη σύνταξη ή βοήθημα (ακόμη και 30 ευρώ από το εξωτερικό) έχει δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Οδήγησε σε πλήρη κατάργηση της παροχής, σε άτομα ανασφάλιστα και μη έχοντα υγειονομική περίθαλψη και με ελάχιστο εισόδημα.  Αυτό το αποτέλεσμα όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, έστω και υπό το κράτος έκτακτης και σοβαρής δημοσιονομικής ανάγκης, αφού τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των ανασφαλίστων. Επειδή πρέπει, σε περίπτωση που οι ανασφάλιστοι υπερήλικες λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ (360 €), τούτο δεν πρέπει να αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση της σύνταξης, αφού θεωρείται πολύ μικρό εισόδημα. Θα πρέπει όμως να συνεπάγεται τη μειωμένη καταβολή σε ποσό τέτοιου ύψους, ώστε η συνολικά καταβαλλόμενη σύνταξη και από τις δύο πηγές να μην υπερβαίνει το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Έτσι για την (επανα)χορήγηση της σύνταξης του ανασφαλίστου δεν πρέπει να υπολογίζεται ως τεκμήριο εισόδημα η ιδιόκτητη κατοικία του ανασφάλιστου υπερήλικα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: Σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες, ώστε για τη χορήγηση/συνέχιση της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα να μην αποτελεί κώλυμα το εισόδημα ή η σύνταξη που υπολείπεται της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ; Θα εξαιρέσετε από το φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνεται υπ΄ όψη ως εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση/συνέχιση της σύνταξης την κύρια κατοικία του ανασφάλιστου υπερήλικα;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ