Η ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

“Για άλλη μια φορά, αθώοι σκοτώθηκαν, εν μέρει, επειδή κάποιος που ήθελε να βλάψει τους ανθρώπους, δεν είχε κανένα πρόβλημα να βρει ένα όπλο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στο μακελειό της Τετάρτης, όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκκλησία στο Τσάρλεστον, της Νότιας Καρολίνας, και συμπλήρωσε:

“Σε κάποιο σημείο εμείς, ως χώρα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι αυτό το είδος της μαζικής βίας δεν συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη με αυτή τη συχνότητα.”

Μερικοί συντηρητικοί δίνοντας περισσότερη έμφαση στο πρώτο μέρος της δήλωσης του Ομπάμα, ότι –δηλαδή- μαζικές εκτελέσεις δεν συμβαίνουν σε άλλες εύπορες χώρες, υπενθύμισαν ότι μία από τις χειρότερες που συνέβησαν στη σύγχρονη ιστορία διαδραματίστηκε στη Νορβηγία, σχετικά πρόσφατα.

Αλλά το βασικό ζήτημα είναι αυτό που ο Ομπάμα πρόσθεσε στο τέλος της δήλωσής του, εκεί δηλαδή, όπου μιλάει για τη συχνότητα. Και σε αυτό το σημείο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι πράγματι μοναδική μεταξύ των εθνών από ομοτίμους.

“Αν κοιτάξετε τα δεδομένα, μαζικές εκτελέσεις συμβαίνουν πολύ πιο συχνά στις ΗΠΑ από ό, τι σε άλλα δυτικά, ανεπτυγμένα έθνη,” δήλωσε ο Mike McLively, δικηγόρος στο Κέντρο Πρόληψης Βίας από Πυροβόλα Όπλα.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα τα ποσοστά των ανθρωποκτονιών από πυροβόλο όπλο ανά 100.000 άτομα

CHART

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ