ΕΚΛ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

Επειδή αρκετοί εργαζόμενοι απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και ρωτάνε για τους χρόνους αναγνώρισης και εξαγοράς για την συνταξιοδότησή τους, παραθέτουμε τα παρακάτω προς ενημέρωσή τους.

ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3863/2010 και 3996/2011, παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους.

Ισχύει για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις (χρονικές και ηλικιακές) που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 και εξής με βάση τις προσαυξημένες προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 10 του Ν.3863/2010, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης.

Δεν αφορά τα πρόσωπα που ήδη έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 ή θεμελιώνουν από 1.1.2011 και εξής με διατάξεις που δεν τροποποιούνται από το νόμο 3863/2010 (π.χ. γονείς ή σύζυγοι αναπήρων – συνταξιοδοτούμενοι με το άρθρο 140 του ν. 3655/2008, άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 65 ετών).

Η σχετική αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να κατοχυρώσει, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά σε καμία περίπτωση μετά την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης, (εφόσον καθίσταται συνταξιούχος από αιτήσεως).

Ο μέγιστος πλασματικός χρόνος που μπορεί να αναγνωρισθεί θα είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτός που αντιστοιχεί στο έτος εκείνο, τις προϋποθέσεις του οποίου επιθυμούν οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν.

Σε περίπτωση που δεν θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των χρόνων δεν επιστρέφονται.

Σε περιπτώσεις που συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός φορείς Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο το δικαίωμα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε ένα μόνο φορέα Κύριας Ασφάλισης, τον οποίο επιλέγει ο ενδιαφερόμενος.

Οι πλασματικοί χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με εξαίρεση το χρόνο στρατιωτικής θητείας, ο οποίος αναγνωρίζεται και για θεμελίωση σύνταξης αναπηρίας /θανάτου.

Χρόνοι ασφάλισης, πραγματικοί ή πλασματικοί, που έχουν αναγνωριστεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Δημόσιο, στο Ν.Α.Τ. καθώς και στην αλλοδαπή, θα αφαιρούνται από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριζόμενου χρόνου.

Ο χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί από πολιτικό πρόσφυγα δεν θα αφαιρείται από το κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριζόμενου χρόνου, δεδομένου ότι αφορά σε χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης στην αλλοδαπή.

Οι αναγνωρίσεις χρόνων σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις δεν ισχύουν στο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΜ.

Α.  ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ

Μέχρι τέσσερα 4 έτη ή σαράντα οχτώ (48) μήνες για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός τους έτους 2011

Μέχρι πέντε 5 έτη ή εξήντα (60) μήνες για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012

Μέχρι έξι 6 έτη ή εβδομήντα δύο (72) μήνες για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του  έτους 2013

Μέχρι επτά 7 έτη ή ογδόντα τέσσερις (84) μήνες για όσους θεμελιώνουν

συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2014 και μετέπειτα.

Β.  ΧΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

  • Αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών.
  • Αναγνώριση χρόνου απεργίας.
  • Αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης , μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση.
  • Αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
  • Αναγνώριση χρόνου μαθητείας.
  • Αναγνώριση εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών.
  • Αναγνώριση ετών σπουδών.
  • Αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.
  • Αναγνώριση χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.

Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά λαμβάνονται υπόψη τόσο για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Γ.   ΧΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ

  • Αναγνώριση χρόνου επιδοτούμενης ασθένειας.
  • Αναγνώριση χρόνου τακτικής ανεργίας.
  • Αναγνώριση χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά λαμβάνονται υπόψη μόνο για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ