ΣΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κατά την διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, που έγινε στην Λάρισα και οργανώθηκε από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, την δεύτερη ημέρα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Πρωτότυπα Γεωθερμικά Θερμοκήπια Adapt2Change του Περιβαλλοντικού Προγράμματος LIFE.

Εκεί, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ/Θ, καθηγητή Παν. Γούλα, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Γεωπόνο, καθηγητή του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και Συντονιστή του ανωτέρου Προγράμματος, Δρ. Αλεξ.Παπαχατζή.

Το πρόγραμμα Adapt2Change, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της ζήτησηςνερούγια τη γεωργία, τη μείωση της ρύπανσης από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 και την προσαρμογή τηςγεωργίας στην κλιματική αλλαγή, είναι δε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχειχρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα από το κορυφαίο Περιβαλλοντικό εργαλείο της ΕΕ,που είναι το LIFE, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατ. ευρώ.

TEI1Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχανε από τον κ. Αλεξ. Παπαχατζή, η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας που επιτεύχθηκε, ξεπερνάει το 30% σε σύγκριση με τα στερεά καύσιμα, ενώ στην κατανάλωση νερού, η μείωσή της χρήσης του, φθάνει σχεδόν το 90%. Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε, σε σύγκριση με τα συμβατικά θερμοκήπια και που φθάνει χοντρικά τους 30 τόνους τομάτας ανά στρέμμα και ανά έτος, καλλιεργούμενη πάντα κάτω από βιολογικές συνθήκες.

Η θέρμανση με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας επιτυγχάνει την κατανάλωση πολύ λιγότερης ενέργειας από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης, δεδομένου ότι αντλούν θερμότητα από το έδαφος.

Η απόδοση της παραγωγής μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη μιας και ο παραγωγός έχει την ικανότητα να ελέγχει πλήρως το περιβάλλον της μονάδας,ακόμη και από απόσταση, μέσω Η/Υ ή και smartphone.

Όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το προτεινόμενο σύστημα είναι κλειστό και με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει διαρροή των λιπασμάτων στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου γίνεται πλήρης χρήση των τελευταίων με αποτέλεσμα να απαιτείται χρήση λιγότερων λιπασμάτων.

TEI3Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει από την εφαρμογή των παραδοτέων του Adapt2Change, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς καθιστώντας την επένδυση σε ‘οικολογικά’ θερμοκήπια οικονομικά βιώσιμη και ιδιαίτερα προσιτή.

Μετά την ξενάγηση, όλοι οι προσκεκλημένοι, απόλαυσαν γευστικότατα εδέσματα στις εγκαταστάσεις του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέρος των οποίων παρασκευάστηκε με προϊόντα κηπευτικών (όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) από τα εν λόγω θερμοκήπια.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ