ΜΑΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΩΓΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

 

Ανακοίνωση – καταγγελία εξέδωσε η γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σύμφωνα με την οποία διώκονται σπουδαστές από τις εστίες του ΤΕΙ Λάρισας. Επιπλέον η ανακοίνωση είναι και ένα κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Πέμπτης την ώρα συνεδρίασης της εφορείας εστιών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Καταγγέλλουμε το διωγμό συναδέλφων μας εστιακών φοιτητών, από τα δωμάτια τους των φοιτητικών εστιών, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας της Εφορείας Εστιών αλλά και της Διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μετά από εξέταση των στοιχείων από τον εκπρόσωπο των εστιακών, μέλος της εφορείας εστιών, σε 120 περίπου φοιτητές δεν θα δοθεί δωμάτιο από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Πολλά ερωτηματικά μας προκαλεί η απομάκρυνση φοιτητών, όπως 8 άτομα ΑΜΕΑ, ο ένας μάλιστα συνδικαλιστής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου εστιακών, που σύμφωνα και με τον δικό τους αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό των εστιών, στο άρθρο 8 παράγραφοι 1Α , 1Β , 1Γ εξαιρούνται των προϋποθέσεων οι παραπάνω σπουδαστές.

Σε μία περίοδο μάλιστα που προχωράει ο συμβιβασμός-μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί για μας να σπουδάσουμε. Η Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται για λίγους και εκλεκτούς, φανερές είναι οι ελλείψεις λόγο τη τεράστιας υποχρηματοδότησης.  Ήδη με τις ενέργειες που παίρνονται από το ΤΕΙ για το δανεισμό από την Ε.Ε. αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, το ΤΕΙ μετατρέπεται σε επιχείρηση και εμείς σε πελάτες που θα μπορούμε να σπουδάσουμε μόνο αν μπορούμε να πληρώσουμε.

Είναι γνωστό ότι τα δωμάτια των εστιών μπορούν να στεγάσουν τους πολύ ελάχιστους από μας, μόλις 491 κλίνες για τους πάνω από 12.000 χιλιάδες φοιτητές. Μάλιστα θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε τυχεροί, που πρέπει να βρισκόμαστε σε οικονομικό στραγγαλισμό για να μας δεχτούν στις εστίες, γιατί αλλιώς μας λένε ότι έχουμε υψηλό εισόδημα! Όταν λοιπόν παίρνονται τέτοιες ενέργειες και η Διοίκηση του Ιδρύματος, πετάει κόσμο έξω από το δωμάτιο του, καλό είναι να υπάρχει μια επεξεργασία για το που αυτοί θα πάνε και όχι να αφήνονται στη μοίρα τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί από μας που δεν μπορούμε να μείνουμε στις εστίες, θα πρέπει να αναγκαστούμε να διακόψουμε τις σπουδές μας και να γυρίσουμε στην πόλη μας.

Πάγιο αίτημα μας είναι η κάλυψη περισσότερων δωματίων για να μπορούν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, με την ανέγερση νέων κτιρίων εστιών αλλά και την ενοικίαση ξενοδοχείων έως ότου αυτές ανεγερθούν. Καλούμε τη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, άμεσα να προβεί σε ενέργειες σ αυτήν την κατεύθυνση, ώστε με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας να μείνουν συνάδελφοι μας σε ξενοδοχεία της πόλης.

Η απόφαση αυτή για απομάκρυνση των σπουδαστών από τα δωμάτια τους αποκτά κοινωνική ευθύνη. Πολλοί από τους σπουδαστές που έχουν κάνει αίτηση ώστε να τους παραχωρηθεί δωμάτιο, αυτή απορροφήθηκε γιατί δεν πληρούνται κριτήρια που απορρέουν από τον κανονισμό των εστιών όπως: η συμπλήρωση 15 διδακτικών μονάδων που έχει καθορίσει η συνέλευση του ΤΕΙ και προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 11.

Συνολικότερα ο εν λόγο κανονισμός είναι αντιδραστικός και αντιεκπαιδευτικός γιατί:

  • Προβλέπει χαράτσι για όσους παραλαμβάνουν δωμάτιο στις εστίες, άρθρο 11
  • Από τον κανονισμό προκύπτει ότι οι φοιτητές είναι «στεγαζόμενοι» και όχι «οικότροφοι», αυτό σημαίνει ότι η μέριμνα για τη διατροφή των εστιακών είναι στον αέρα.
  • Περιέχει μία σειρά απαράδεκτες απαγορεύσεις, άρθρο 9 παράγραφοι 4,5,6,12,15 που θυμίζουν άλλες εποχές.
  • Απαγορεύει τη διαμονή φοιτητών κατόχων άλλων τριτοβάθμιων πτυχίων, άρθρο 5 παράγραφος 3

             Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μας στη μοίρα που του προετοιμάζουν, διεκδικούμε ΑΜΕΣΑ να καταργηθεί ο αντιδραστικός κανονισμός των εστιών. Να δημιουργηθεί νέος κανονισμός με τη συνδιαμόρφωση του από τους εστιακούς φοιτητές.

             Να νοικιαστούν ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσουν εστίες, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας όλοι και όχι μόνο οι πιο «τυχεροί» .

             Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το χαράτσι που επιβάλλον για την παραλαβή του δωματίου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/6 ΣΤΙΣ 12:30, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ