ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΙΧΕ Ο Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ, Γιάννη Θεωνά, είχε χθες στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Τάσος Tσιαπλές, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της κατασκευής του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ιδρύματος, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ, παρέδωσε και γραπτό αναλυτικό υπόμνημα για το θέμα, ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ, δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση στο αίτημα του ΕΚΝΛ και άλλων φορέων, σύντομα.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

“Προς τον Διοικητή του ΙΚΑ

κ. Γιάννη  Θεωνά

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με το παρών υπόμνημα ζητά να δώσετε άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδό του (οδός Ασκληπιού), που καρκινοβατεί εδώ και 13 χρόνια, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα, βρίσκονταν το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, που λειτουργούσε επι δεκαετίες εκεί, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το 2001 κρίθηκε ως ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπαψε να λειτουργεί και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ από τότε στεγάζονται σε ιδιωτικά γραφεία, πληρώνοντας περίπου 500 χιλιάδες ευρώ ενοίκια μηνιαίως, παλιότερα ήταν περισσότερα.

Η απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ, όταν σταμάτησε την λειτουργία το παλιό ιδιόκτητο κτίριο του, ήταν να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίες του. Η κατεδάφιση έγινε το 2008 και από τότε παραμένει ένα χορταριασμένο οικόπεδο.

Η διοίκηση του ΙΚΑ από το 2010 είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανέγερση του νέου κτιρίου, μάλιστα είχε γίνει η μελέτη αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Τον Ιούλη του 2011 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε στον τοπικό τύπο της Λάρισας και σε συνάντηση που είχαμε μαζί του ως ΕΚΝΛ, ότι αρχές του 2012 θα γίνει η δημοπράτηση και μέσα στο ίδιο έτος θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου, με στόχο στο τέλος του 2014 να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Αντι αυτού τον Νοέμβρη του 2013 ανακοινώθηκε, ότι η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να μην φτιάξει το νέο κτίριο του ΙΚΑ, αλλά να νοικιάσει το ιδιόκτητο οικόπεδό του σε επιχειρηματία για να γίνει εμπορικό πάρκινγκ, κάτι που δεν προχώρησε.

Το αποτέλεσμα είναι το ΙΚΑ να μην έχει ιδιόκτητο κτίριο στη Λάρισα, να έχει μεγάλη αιμορραγία σε ενοίκια και να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του ικανοποιητικά, γιατί οι χώροι που νοικιάζει δεν είναι κατάλληλοι. Τώρα κινήθηκε διαδικασία εξεύρεσης και ενοικίασης νέου κτιρίου που θα είναι και σε μακρινό σημείο από το κέντρο, γεγονός που δεν θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, αξιώνει από το Δ.Σ του ΙΚΑ:

  1. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ενοικίασης του οικοπέδου του ΙΚΑ στη Λάρισα ή παραχώρησής του στον Δήμο Λαρισαίων, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο, ότι το διεκδικεί ο Δήμος.
  1. Να σταματήσει κάθε σκέψη και ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΙΚΑ στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στην Φιλιππούπολη ή αλλού, γιατί δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
  1. Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου. Η άποψη μας αυτή ήταν από την στιγμή που κατεδαφίσθηκε το παλιό κτίριο, γιατί πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το σημείο εξυπηρετείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που μένουν στο κέντρο και έχουν πρόσβαση πεζή, αλλά και όσων μένουν σε συνοικίες, αφού υπάρχει ίση σχετικά απόσταση από όλες τις συνοικίες”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ