ΕΚΛ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Την κάθετη διαφωνία τους με την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί, ούτε να δείξει ανοχή. Ολοι στους δρόμους, για να μην περάσουν ούτε οι προτάσεις της κυβέρνησης, ούτε των δανειστών, αλλά να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση όλων των απωλειών των εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

“Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ξεσκίζονται να μας πείσουν ότι οι προτάσεις της συγκυβέρνησης προς την τρόικα, δεν είναι νέο βάρβαρο μνημόνιο, αλλά φιλολαϊκή πολιτική. Ας δούμε όμως τα βασικά που προτείνει η συγκυβέρνηση και ο καθένας που έχει τα λογικά του, θα καταλάβει.

  • «Οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο για να αποδώσουν καρπούς, ενώ η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ιδιωτικά και το εναρκτήριο λάκτισμα της ροής χρηματοδότησης των επενδύσεων θα χρειαστεί μια αρχική ώθηση». Δηλαδή, η καπιταλιστική ανάκαμψη θα έχει μεν όχημα τα ιδιωτικά κεφάλαια, όμως το «εναρκτήριο λάκτισμα» θα δοθεί από τα διακρατικά και κρατικά πακέτα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξή της για την εφαρμογή του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων μέσω μιας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο μέσα σε λίγες μέρες, το οποίο θα περιλαμβάνει την απαραίτητη νομοθεσία για τον ΦΠΑ και άλλα μέτρα απαραίτητα για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύονται για κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το β’ εξάμηνο του 2015. Άμεσα, μετά την κατάληξη της συμφωνίας με τους «θεσμούς», θα κατατεθεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 – 2019, που προβλέπεται και στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο».
  • «Οι αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των ελέγχων της διαδικασίας και των δαπανών του προϋπολογισμού». Σε αυτό το επίπεδο, προβλέπεται η συγκρότηση Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα είναι «πλήρως λειτουργικό». Πρόκειται για το μέτρο της αυτόματης και οριζόντιας περικοπής δαπανών του προϋπολογισμού, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
  • «Η ιδιωτική διαχείριση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται σεβαστή και η κυβέρνηση δεν θα επέμβει στη λήψη των καθημερινών αποφάσεων και τη διαχείριση των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές της αγοράς». Σε αυτό το πλαίσιο, σε αντίθεση με τα όσα αποπροσανατολιστικά διατυμπάνιζε προεκλογικά, η συγκυβέρνηση έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα ιδιωτών μεγαλομετόχων, τονίζοντας: «Η στρατηγική αυτή θα έχει στόχο να επιστρέψουν οι τράπεζες στην ιδιοκτησία ιδιωτών με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και για την επίτευξη ενός βιώσιμου προτύπου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».
  • «Οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη με το μοντέλο – στόχο της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον διαχωρισμό και θα λάβουν όλα τα μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού», ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και στη «μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου». Αποκαλύπτεται ότι, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, θα προχωρήσουν κανονικά και στο σχέδιο για την κατάτμηση της ΔΕΗ (μέσω της «μικρής ΔΕΗ»). Την ίδια ώρα, δεσμεύονται στους «θεσμούς» να «αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το κόστος». Σε αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών εμφανίζονται και οι παραπέρα ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Μισθοί στο Δημόσιο: «Οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την ενιαία μισθολογική μεταρρύθμιση με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους για το μισθολογικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών σε σχέση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού της».
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Μεταξύ άλλων δράσεων οι αρχές θα προχωρήσουν σε άμεσα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, του ΟΣΕ και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Για την ακίνητη περιουσία το ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσει τους ετήσιους στόχους εσόδων.
  • Πρωτογενή πλεονάσματα: Όπως αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση δεσμεύεται «για την εξασφάλιση βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το χρέος, αλλά και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τα πρωτογενή πλεονάσματα των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους». Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν είναι δικό του, αλλά του κεφαλαίου.
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016. Μάλιστα, η πρόταση της συγκυβέρνησης προδιαγράφει μειώσεις στα όρια εισοδήματος μέχρι τα οποία προβλέπονται «ελαφρύνσεις» ή «απαλλαγές» στα φτωχότερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Επιπλέον, θα μειωθεί και το αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (σήμερα 300.000 ευρώ).
  • Επιβολή φόρου με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
  • Τη στενότερη σύνδεση των μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης» προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της συγκυβέρνησης, η οποία συνεπάγεται τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις δαπάνες Υγείας των ασφαλισμένων, καθώς και των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων, για την υλοποίηση της σταδιακής αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους και ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης.

  • Μέσω απόφασης που πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, θα υπάρχουν διατάξεις για τη σταδιακή προσαρμογή των κανόνων της πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2025, η μικρότερη δυνατή ηλικία συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη.
  • Σε άμεση εφαρμογή μπαίνει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για τους «πρόωρα συνταξιοδοτούμενους». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα εισάγουν νομοθεσία για τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με την επιβολή ποινών πρόωρης συνταξιοδότησης και με τη «σταδιακή κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων». Λόγος γίνεται για αύξηση της ποινής: Από το 6% για κάθε χρόνο θα προστίθεται ακόμη 10% εφάπαξ. Έτσι, η συνολική μείωση στην περίπτωση αποχώρησης 5 χρόνια νωρίτερα θα φτάνει στο 40%.
  • Αφού πρώτα… αναγνωρίζεται ότι «σημαντικές θεσμικές αλλαγές έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας και στο σύστημα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων», προστίθεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ (σ.σ. δηλαδή της «ευελφάλειας», των γερμανικών «μίνι τζομπς» και των βρετανικών «συμβολαίων μηδενικών ωρών»!), προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ευρύτατη νομοθεσία στην αγορά εργασίας, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Ούτε λόγος για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για αποκατάσταση μισθών, συντάξεων και εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με αρχή το 2018.
  • Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5%.
  • Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα), με αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν πάνω στα ποσά των επικουρικών που ίσχυσαν το 2009, δηλαδή πριν από τα μνημόνια και τις περικοπές. Σε αυτή την περίπτωση, οι περικοπές θα φτάσουν σε μεγαλύτερα ύψη.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε μισθωτούς. Η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί, ούτε να δείξει ανοχή. Ολοι στους δρόμους, για να μην περάσουν ούτε οι προτάσεις της κυβέρνησης, ούτε των δανειστών, αλλά να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση όλων των απωλειών των εργαζόμενων και συνταξιούχων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ