ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 15,5 ΔΙΣ.

Απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση των Θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ελληνικές κυβερνητικές πηγές, μια ημέρα πριν από το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά και αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και εκβιασμούς

«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

Οι δηλώσεις Τσίπρα έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Χειρότερο και από μνημόνιο το κείμενο των θεσμών

Παράλληλα, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες σχολίαζαν νωρίτερα ότι το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο και η μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί απαράδεκτη.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιούνται οι βουλευτές της επαρχίας να παραμείνουν στην Αθήνα, εντείνοντας την αγωνία των στιγμών.

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την επιστροφή του πρωθυπουργού και των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που όντως πραγματοποιηθεί θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό για τα όσα διημείφθησαν στην βελγική πόλη στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού άλλωστε αναμένεται να είναι συνεχείς και αύριο ενόψει της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup.

Η πρόταση των θεσμών

Όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ, η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έως το Νοέμβριο με ταυτόχρονη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που προβλέπεται στην τελική πρόταση των δανειστών.

Η γερμανική Handelsblatt επικαλούμενη έγγραφα που διατείνεται πως έχει στην κατοχή της, τα οποία τέθηκαν υπόψη της ελληνικής αντιπροσωπείας χθες στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι εκτός από την παράταση, κρίνεται απαραίτητο και ένα νέο τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδότηση.

Το σχέδιο των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) προβλέπει ότι μέχρι το Νοέμβριο θα εκταμιευτούν σε τέσσερις δόσεις τα 15,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. από την Ευρώπη και 3,5 από το ΔΝΤ.

Για τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιηθούν και τα χρήματα του ESM (ΤΧΣ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 8,7 δισ. ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ