ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

 

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη διαδικασία επιλογής των σπουδαστών που θα διαμένουν στις εστίες εξέδωσε ο σύλλογος εστιακών φοιτητών Λάρισας, ζητώντας την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Φέτος, στο πλαίσιο υποβολής των αιτήσεων για την παροχή δωματίου στην φοιτητική εστία του ΤΕΙ, διαπιστώσαμε το Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά από εξέταση των στοιχείων, ότι υποβλήθηκαν 477 αιτήσεις από τους φοιτητές. Από αυτές δεκτές έγιναν οι 376, μένουν εκτός 101 συνάδελφοι μας, 70 κορίτσια και 31 αγόρια.

Η επιλογή των αιτήσεων γίνεται με βάση έναν αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος. Παίρνοντας υπ όψη εισοδηματικά κριτήρια, αριθμό διδακτικών μονάδων που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο, ηλικία κ.α.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που η στέγαση των φοιτητών είναι η κύρια οικονομική δυσκολία από μας και τις οικογένειες μας ώστε να μπορούμε να σπουδάσουμε. Την ίδια στιγμή που μέτρο το μέτρο, μνημόνιο το μνημόνιο, χτυπιέται το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, παίρνονται πίσω δικαιώματα, περικόπτονται κοινωνικές παροχές, δεσμεύονται ταμειακά διαθέσιμα των ιδρυμάτων.

Από την πρώτη στιγμή έκδοσης των στοιχείων, με ανακοίνωση μας αναδείξαμε το ζήτημα. Το πρόβλημα του διωγμού συναδέλφων μας και η άρνηση παροχής δωματίου, αποτελεί πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Στην ουσία αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, συνάδελφοι μας θα αναγκαστούν  να διακόψουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα κόστη για να σπουδάσουμε.

Προχωρήσαμε άμεσα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου την Τετάρτη 24/6. Με απόφαση που πάρθηκε δηλώνουμε ότι θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί δωμάτιο σε όλους, κανείς να μην χάσει τις σπουδές λόγο αυτής της αντιεκπαιδευτικής τακτικής.  Δεν μπορεί σε μία πόλη που φιλοξενεί 15.000 φοιτητές να μην γίνουν ενέργειες τέτοιες , ώστε τουλάχιστον να δοθεί δωμάτιο σε όσους έκαναν αίτηση.

Άμεσα κινητοποιηθήκαμε με παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία εστιών, η οποία μεταβίβασε την ευθύνη της στη Συνέλευση του ΤΕΙ. Στη Συνέλευση αναδείξαμε το ζήτημα και τις προτάσεις μας. Αναμένουμε απάντηση στις ενέργειες που θα προβεί η διοίκηση έτσι ώστε να καλυφθούν οι υπαρκτές ανάγκες των φοιτητών

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του Εργατικού Κάντρου Λάρισας και θα συναντηθούμε άμεσα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαμάρα τη Δευτέρα στις 14:00. Με τον Δήμαρχο Λαρισαίων την Τετάρτη 1/7 στις 13:30. Με στόχο να συζητηθεί το θέμα στα αντίστοιχα συμβούλια.

Καλούμε τους φορείς της πόλεις να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας, να πάρουν θέση και να βοηθήσουν στον αγώνα που κάνουμε ώστε να δοθεί δωμάτιο τουλάχιστον σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση στην εφορεία των εστιών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ