Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ, Κοινωνιολόγου Πρόεδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
1. Θα μπορούσε, ένα κείμενο συμφωνίας να περάσει, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια;
Προφανώς όχι. Ένα κείμενο , όπως το τελικό «τελεσίγραφο» των θεσμών, θα σκόνταφτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ένα κείμενο με χρηματοδότηση και «ολίγη λιτότητα» θα σκόνταφτε στα λοιπά κοινοβούλια.
2. Υπάρχει ανάγκη συμφωνίας των θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση;
Προφανώς ναι. Κανένας και καμία από τις ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία) δεν θέλουν στην παρούσα φάση, οικονομικούς κραδασμούς , την ώρα που είναι σε εξέλιξη, γεωστρατιωτικά γεγονότα σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
3. Θα υπάρξει συμφωνία;
Προφανώς ναι. Αυτό για να γίνει πρέπει, να καμφθούν οι ακραίες αντιδράσεις , τόσο στην Ε.Ε. τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Μια ελεγχόμενη αναταραχή (οικονομική , πολιτική, τρομοκρατική) θα επέτρεπε με πιο εύκολο τρόπο, έναν συμβιβασμό πάνω στο Ελληνικό Κείμενο, το οποίο εύκολα πλέον, ως το μικρότερο και αναγκαίο κακό θα περνούσε με ευκολία , στα κοινοβούλια
4. Και τότε γιατί δημοψήφισμα;
Γιατί θα προκαλέσει την αναγκαία ελεγχόμενη αναταραχή, ώστε ο κάθε κύκλος να έχει τα δικά του επιχειρήματα, απέναντι στην αμοιβαία, επωφελή και για το καλό όλων συμφωνία.
5. Και εμείς τι κάνουμε;
Χωρίς φόβο αλλά και χωρίς αυταπάτες, ψηφίζουμε όχι και επενδύουμε σε μια αλλαγή των πολιτικών και άλλων συσχετισμών στο επόμενο διάστημα, με στρατηγική τη διαγραφή του χρέους. Μέχρι εκεί προς το παρόν.