THE TELEGRAPH: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Με τον τίτλο: Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πνίγεται από το χρέος η The Telegraph αναφέρει τα εξής:

Ενώ τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα και τη δυνητική της αθέτηση των υποχρεώσεων της σχετικά με το χρέος της, υπάρχουν αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν χρέη που ανταγωνίζονται το έθνος που αγωνίζεται.

Συνολικά υπάρχουν έξι ευρωπαϊκά κράτη των οποίων τα χρέη είναι μεγαλύτερα από ό, τι η οικονομική τους απόδοση, και 16 που έχουν χρέη μεγαλύτερα από το 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το υψηλότερο στην ΕΕ – βρίσκεται στο 177% του ΑΕΠ της. Η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενες πιο χρεωμένες χώρες, με τα χρέη τους στο 132% και 130% της εθνικής οικονομικής παραγωγής, αντίστοιχα.

Τα μικρότερα χρέη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρατηρήθηκαν στην Εσθονία, τη Νορβηγία και τη Βουλγαρία – της οποίας το σύνολο των χρεών τους είναι κάτω του 30% του ΑΕΠ.

Το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει σήμερα το 89,4% του ΑΕΠ, και είναι το ένατο υψηλότερο στην ΕΕ.

Υψηλότερα χρέη της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ (2014 Q4)

ΧΡΕΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Τα επίπεδα του χρέους στην ευρωζώνη συνεχίζουν να εκτοξεύονται, με το χρέος της ευρωζώνης να φτάνει σχεδόν το 92% το 2014 – το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999.

Οι αυξήσεις του χρέος σε όλη την ήπειρο δείχνουν ότι οι χώρες αγωνίζονται να πάρουν τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών τους, ενώ οι χώρες με το μικρότερο συνολικό χρέος είναι συχνά εκείνες που έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Μόλις τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν το συνολικό χρέος τους μεταξύ του πρώτου τρίμηνου του 2012 και του τελευταίου τρίμηνου του 2014, ενώ οκτώ έχουν καταφέρει να το πράξουν ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.

Η Νορβηγία έχει μειώσει το συνολικό χρέος της κατά 17,9% τα τελευταία τρία χρόνια, και κατά 11,4%, ως ποσοστό του ΑΕΠ της.

Το συνολικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ταχύτατο ρυθμό της στην Εσθονία, η οποία έχει δει μια αύξηση 87% – από € 1,1 δισ το 2012 σε € 2,1 δισ το 2014. Η Βουλγαρία και η Σλοβενία ​​έχουν επίσης δει αυξήσεις πάνω από τρία τέταρτα σε τρία χρόνια.

Υψηλότερες αυξήσεις στο σύνολο του χρέους μεταξύ του 2012 και του 2014

XREH

13 (δεκατρία) κράτη της ΕΕ είδαν το δημόσιο χρέος τους να επιταχύνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι στην Ελλάδα, ενώ 5 (πέντε) έχουν χρέη πάνω από € 1τρισεκατομμύριο: Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία!!!

telegraph.co.uk

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ