Η 30η ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Μεγαλύτερη για λίγες στιγμές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους, θα είναι η 30ή Ιουνίου, με τους «κύριους του χρόνου» να προσθέτουν ένα επιπλέον δευτερόλεπτο.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα ρολόγια στη Γη θα κολλήσουν στις 11:59:59 και αντί να «γράψουν» 00:00:00, θα εμφανίσουν στις οθόνες τους το έξτρα δευτερόλεπτο με την μορφή 11:59:60. Έτσι η 30ή Ιουνίου 2015 θα διαθέτει 86.401 δευτερόλεπτα αντί για 86.400.

Η προσθήκη του πρόσθετου δευτερολέπτου – κάτι που είχε συμβεί για τελευταία φορά το 2012 – θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά έναν «πονοκέφαλο» ιδίως για ορισμένες εταιρείες λογισμικού, οι οποίες φοβούνται ότι κάποια συστήματα υπολογιστών μπορεί να εμφανίσουν «αρρυθμίες».

Η προσθήκη αυτού του δευτερολέπτου έχει σκοπό να διορθώσει την απόκλιση που σημειώνεται ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η προσθήκη αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς ο μεν ατομικός χρόνος κυλάει με σταθερό ρυθμό, όμως ο αστρονομικός χρόνος καθυστερεί, καθώς η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της επιβραδύνεται κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα, όπως περιγράφει το Euronews.

Ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), που εδρεύει στο Παρίσι και αποτελεί τον παγκόσμιο «θεματοφύλακα» της ακρίβειας του χρόνου, επεμβαίνει, όποτε το κρίνει αναγκαίο, για να διορθώσει τα ρολόγια.

Το πρώτο έξτρα δευτερόλεπτο προστέθηκε το 1972 και φέτος θα είναι η 26η φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι από το 1972 μέχρι σήμερα η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί κατά 26 δευτερόλεπτα συνολικά σε σχέση με τον χρόνο που μετρούν τα ατομικά ρολόγια υψηλής ακριβείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ