ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν πάρει τα μέλη του συλλόγου εστιακών φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για τη στέγαση των 101 ήδη φοιτούντων φοιτητών και φοιτητριών που αιτήθηκαν στέγασης και αποκλείστηκαν από τις σπουδαστικές εστίες για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στους οποίους επέδωσαν ψήφισμα.

Πιο συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του συλλόγου συναντήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιούνη 2015 με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη κας Μαμάρα, με την παρουσία του γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Λιόλιου. Ο περιφερειάρχης αναγνώρισε το πρόβλημα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται. Στάθηκε από τη μια μεριά στο άμεσο που είναι η στέγαση των ήδη αποκλεισμένων σπουδαστών,  και από την άλλη στο μακροπρόθεσμο που είναι η ανέγερση νέων εστιών. Υποσχέθηκε να συμβάλλει στην κατεύθυνση άμεσης σύσκεψης μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με τη διοίκηση του ΤΕΙ, το Σύλλογο των εστιακών φοιτητών, την Περιφέρεια, το ΕΚΛ και να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.

Την Τετάρτη αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη όπου είδε θετικά το σχετικό αίτημα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε μια πόλη που φιλοξενεί 20.000 φοιτητές δεν υπάρχει η ανάλογη επικοινωνία με τους φοιτητικούς συλλόγους, και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Η διοίκηση του συλλόγου δηλώνει ότι θα είναι παρούσα όλο το καλοκαίρι, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να βρεθεί λύση και το νέο ακαδημαϊκό έτος να μην μείνει ούτε ένας σπουδαστής χωρίς φοιτητική στέγαση.

Παράλληλα για τη στάση του ΕΚΛ σημειώνει ότι έχει βγάλει ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα που κάνουν οι σπουδαστές και μεταξύ άλλων “καταγγέλλει τον αποκλεισμό 100 και πλέον σπουδαστών από τις σπουδαστικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας για την ερχόμενη χρονιά και απαιτεί οι σπουδαστές και φοιτητές, παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να μη μείνουν χωρίς στεγαστική κάλυψη και σίτιση.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Τα πανελλαδικά στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα στη στέγαση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι αποκαλυπτικά. Μόνο το 2% των σπουδαστών/φοιτητών είναι οι “τυχεροί” αυτού του δικαιώματος που διαβιώνουν σε εστίες και αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία επί πληρωμή.

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας δεν αποτελεί εξαίρεση αφού από για τους σχεδόν 15.000 ενεργούς φοιτητές διαθέτει 337 δωμάτια σε 8 αυτόνομα κτήρια, συνολικής δυναμικότητας 493 κλινών (248 θηλέων και 244 αρρένων), ποσοστό 3,19%, για τους “τυχερούς” που θα εξασφαλίσουν στέγη στις εστίες. Από τα 337 δωμάτια τα 182 είναι μονόκλινα σε εστίες οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του Ιδρύματος.

Από το σύνολο των 493 κλινών, διατίθενται για τις ανάγκες στέγασης διατίθενται οι 477 κλίνες σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Οι υπόλοιπες διατίθενται για φοιτητές erasmus επισκέπτες καθηγητές. Από τις 477 κλίνες ένα ποσοστό 20% κρατείται για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος θα δοθούν 188 κλίνες θηλέων και 188 κλίνες αρρένων (376 κλίνες) για τους ήδη φοιτούντες και οι υπόλοιπες 103 στους πρωτοετείς που θα κάνουν αίτηση το Σεπτέμβρη.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 είναι 479 για 376 θέσεις. Από αυτές οι 348 πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας εστιών, 120 τις έχουν αξιολογήσει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και 11 αιτήσεις κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Η ουσία είναι ότι θα μείνουν εκτός εστιών για το νέο ακαδημαϊκό έτος 101 συναδέλφισσες/φοί μας, αρκετοί από αυτούς με δεδομένο ότι έχουν τα κριτήρια που βάζει ο αντιδραστικός, εισπρακτικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών.

Αν στο παραπάνω συνυπολογίσουμε:

α) το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο διότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αίτησης αφού έχουν φροντίσει με την πολιτική που εφαρμόζουν και τα κριτήριά τους ότι δεν θα τους κάνουν δεκτή την αίτηση

β) τους νεοεισελθόντες πρωτοετείς που θα κάνουν αίτηση και δεν θα πάρουν δωμάτιο

γ) τους συναδέλφους που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά,

δ) αυτών που δεν έγιναν δεκτά τα δικαιολογητικά με διάφορες αφορμές όπως π.χ. η επικύρωση δεν είναι του τελευταίου 15νθημέρου,

ε) των αλλοδαπών συναδέλφων μας που είτε δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταβούν στην χώρα τους είτε δεν διέθεταν την οικονομική δυνατότητα για μεταφράσεις και επικυρώσεις (απαιτείται ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 120€) τότε το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.

Είναι πασιφανές ότι συνάδελφοί/σσές μας δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο όχι επειδή δεν καλύπτουν τα κριτήρια αλλά γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια. Επίσης, αποτέλεσμα αυτού είναι και συνάδελφοί μας, επειδή έκαναν το “έγκλημα” να βρίσκονται στο 10ο εξάμηνο και ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, για πρώτη φορά να μην γίνονται δεκτοί!!! Ή συνάδελφοι που έχουν περάσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, πάλι να μην γίνονται δεκτοί και ας πέρασαν στο ΤΕΙ στην ηλικία των 22 ή 23 ή 33 ετών. Αρκετοί από αυτούς ή θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν εργασία αν βρουν, προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους.

 

Με τον νόμο/πλαίσιο η παράδοση των εστιών σε ιδιώτες, είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και το πέρασμα της λειτουργίας των εστιών στα ίδια τα Ανώτατα Ιδρύματα έχει φέρει μια σειρά δυσλειτουργίες στην καθημερινή λειτουργία τους. Ήδη τεχνική υπηρεσία με μαστόρους όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους δεν έχουμε και αφού μαζευτούν οι βλάβες έρχονται εξωτερικοί συνεργάτες για την επιδιόρθωση αυτών. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το αύριο της φοιτητικής μέριμνας, αφού οι θέσεις των τωρινών υπαλλήλων είναι προσωποπαγείς.

Το ρόλο της λειτουργίας στο ΤΕΙ μας τον έχει η διοίκηση αφού φρόντισε να ψηφίσει, μονομερώς χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη των εστιακών φοιτητριών/τών, έναν κανονισμό λειτουργίας αντιδημοκρατικό, με παράλογες απαγορεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές με χαρακτηριστικό τον εισπρακτικό χαρακτήρα και μάλιστα με διαφοροποιήσεις. Εν ολίγης αντιμετωπιζόμαστε ως πελάτες που αγοράζουμε το προϊόν στέγαση για να σπουδάσουμε. Ήδη έχει επιβάλλει και μάλιστα ως αναγκαία την καταβολή οικονομικής συμμετοχής “για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της καθαριότητας” (κανονισμός άρθρο 11 παρ.1). Μάλιστα, το ύψος της οικονομικής “συμμετοχής διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του δωματίου (μονόκλινο!!! ή δίκλινο!!!) και το κτηριακό συγκρότημα. Επίσης οι τιμές!!! διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία των στεγαζομένων (φοιτητές, καθηγητές, ΑμΕΑ, erasmus)” (κανονισμός άρθρο 11 παρ.2). Επίσης, το τίμημα προκαταβάλλεται για όλο το ακαδημαϊκό έτος, ανεξάρτητα αν ο φοιτητής χρειάζεται το δωμάτιο για 2 ή για τρεις μήνες ή για ένα μόνο εξάμηνο. Παρουσιάστηκε και το φαινόμενο φοιτητές να κατέβαλαν το τίμημα και να μην διέμειναν στο δωμάτιο είτε λόγο μετεγγραφής είτε για άλλους προσωπικούς λόγους και όταν ζήτησαν πίσω τα χρήματα δεν τους επιστράφηκαν, ενώ το δωμάτιο δόθηκε σε άλλο φοιτητή που ξαναπλήρωσε για το ίδιο δωμάτιο!!!

 

Έτσι, σε μια περίοδο παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης όπου πολλαπλασιάζονται οι σπουδαστές/στριες που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση ένεκα του ότι οι οικογένειές μας χτυπιούνται από την ανεργία, τη μείωση μισθών – συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας ακόμα και σε βασικά είδη καθημερινής ανάγκης, την διατήρηση αβάσταχτων φόρων όπως του ΕΝΦΙΑ, τη δραστική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, καλούμαστε για το ακαδημαϊκό έτος να πληρώνει έκαστος φοιτητής/τρια το χαράτσι των 400€ για μονόκλινο και 150€ για το δίκλινο προκειμένου να παραλάβουμε το κλειδί.

Πέρα του γεγονότος ότι είναι δικαίωμα και ένας από τους όρους για την απρόσκοπτη φοίτησή μας η δωρεάν στέγαση αφού οι οικογένειές μας και εμείς καθημερινά πληρώνουμε τους έμμεσους φόρους, χώρια τους άμεσους, είναι πρόκληση αυτή η διαφοροποίηση στην τιμή μέσα στους χώρους που συμβιώνουμε. Σε παρέμβασή μας πέρσι τέτοια περίοδο, στη Γ.Σ. του ΤΕΙ που συζητήθηκε η “κοστολόγηση” όταν θέσαμε το ζήτημα της δωρεάν στέγασης, με την καταβολή μόνο μιας εγγύησης όπου θα επιστρέφεται αν το δωμάτιο παραδίδεται με τις φυσιολογικές φθορές του χρόνου, εισπράξαμε  την απάντηση ότι το special παντού πληρώνεται. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι στα άμεσα μελλοντικά σχέδια του ΤΕΙ είναι και η αξιοποίηση των εστιών για “Συνεδριακό Τουρισμό”.  Ήδη το ΤΕΙ μας διοργανώνει καλοκαιρινά σεμινάρια με δίδακτρα που σίγουρα δεν απευθύνονται στους φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού ένα σεμινάριο 10 ημερών κοστίζει μόνο η συμμετοχή πάνω από 300€.

Special θεωρήθηκαν τα μονόκλινα και ελάχιστα δίκλινα στα δύο παλιά -ανακαινισμένα πλέον – κτήρια όπου ήταν κλειστά για πάνω από 6 χρόνια και πέρσι (Σεπτέμβρη 2014) δόθηκαν προς χρήση, με ελλείψεις και πολλά λειτουργικά προβλήματα, με  προσωρινό πρωτόκολλο παράδοσης από τον εργολάβο – και αυτό υποθέτουμε όχι για όλες τις εργασίες. Αυτά τα special δωμάτια έμειναν πολλές φορές χωρίς θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα που μας πέρασε, πολλά έχουν παρουσιάσει εσωτερικά υγρασίες, στον κοινόχρηστο ισόγειο χώρο σε ένα εξ αυτών κατά καιρούς βγαίνει δυσοσμία, το ζεστό νερό στις λίγες ώρες που λειτουργεί γυρίζει σε κρύο και δεν έχει προβλεφθεί κεντρική εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης. Ένα στέγαστρο που ζητήσαμε εκεί που υπάρχουν οι θέσεις ποδηλάτων προκειμένου να προστατευτούν από τον καιρό ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί.

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν κάποια ελάχιστα δωμάτια με air-condition που σίγουρα δεν απευθύνονται στους φοιτητές του ΤΕΙ.

Για τα άλλα έξι κτήρια η συντήρηση των δωματίων έχει παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά με πρώτο το ζήτημα της υγιεινής & ασφάλειας αφού υπάρχουν δωμάτια με προχωρημένες υγρασίες, αποχετεύσεις όπου από την πολυκαιρία αναδύουν έντονη δυσοσμία, πολλά ζωύφια ακόμα και κατσαρίδες, με αρκετά προβληματικό internet, με θέρμανση και ζεστό νερό που δεν ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες και στα υψηλά επίπεδα υγρασίας που έχει η περιοχή, χωρίς ιατρική κάλυψη μετά το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο κλπ.

Ως Σύλλογος των εστιακών που στους σκοπούς του είναι η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας μεταξύ άλλων είναι η δωρεάν στέγαση σε εστίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κάνουμε καθαρό ότι δεν θα βάλουμε στη ζυγαριά για το ποιος συνάδελφος μας που έκανε αίτηση για στέγαση θα μείνει εκτός εστιών.

Ήδη χθες 25/6 στη συνεδρίαση της εφορείας εστιών πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας βάζοντας συγκεκριμένα τα παρακάτω αιτήματα :

 

  • ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ. Οι άμεσες πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη εστιών, να καλυφθούν με ευθύνη του ΤΕΙ, σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο.
  • Άμεσα να καταργηθεί το χαράτσι των 150€ και 400€ για όσους παίρνουν δωμάτιο.
  • Κατάργηση του υπάρχοντος αντιδραστικού κανονισμού των εστιών. Να διαμορφωθεί νέος κανονισμός από κοινού, με συμμετοχή του συλλόγου των εστιακών.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.
  • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους.

Σε σημερινή συνεδρίαση της Γ.Σ. του ΤΕΙ 26/6 καταθέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας καλώντας τη Γ.Σ. του ΤΕΙ πέρα των άλλων αιτημάτων, εμπράκτως να συμβάλλει στη διαδικασία λύσης του στεγαστικού προβλήματος που αποκτάει δραματικές διαστάσεις για κάποιους από τους συναδέλφους μας.

Νωρίς το απόγευμα ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς, αφού δεν μας επιτράπηκε να μείνουμε στη διαδικασία συζήτησης, ότι η Γ.Σ. του ΤΕΙ αποφάσισε να δει το ζήτημα άμεσα σε συνεργασία με την περιφέρεια προκειμένου να βρεθούν κατοικίες. Σχετικά με το χαράτσι που καλούμαστε να πληρώσουμε η Γ.Σ. αποφάσισε πως δεν δύναται ούτε να το μειώσει ένεκα της οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται το ΤΕΙ.

Αυτή η κατάσταση, που δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και από το πουθενά, έχει ένοχο με ονοματεπώνυμο. Είναι η ακολουθούμενη εδώ και χρόνια πολιτική που θεωρεί κόστος τα δικαιώματα και μετατρέπει σε εμπορεύματα κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία. Είναι οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αποδέχονται και εφαρμόζουν τις αντιδραστικές πολιτικές με αποτέλεσμα οι οικογένειές μας και εμείς να “πληρώνουμε το μάρμαρο”.

Μπροστά σ’ αυτή την βάρβαρη κατάσταση που εξελίσσεται απαιτείται συλλογικά και συντονισμένα να οργανώσουμε την πάλη μας.

Η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, που στο επίκεντρό της έχει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, προϋποθέτει και τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών/τριών, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικία τους. Στέγαση σε εστίες δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες, με πλήρη υποδομές (εντευκτήριο, αναγνωστήριο, Η/Υ, κ.λ.π.) για αξιοπρεπή διαβίωση.

Το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας γενικά και της στέγασης ειδικότερα δεν είναι στενά οικονομικό ζήτημα. Είναι αναπόσπαστα δεμένο με την ίδια την ποιότητα, τη λειτουργία, τις αξίες και τους στόχους της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αρνηθούν να πληρώσουν προκειμένου να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου. Ήδη, οι οικογένειές μας πληρώνουν βαριά φορολογία, τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί έως και 50%  και με τη νέα συμφωνία – μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις καθημερινές ανάγκες.

Καλούμε τους σπουδαστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας με όποιο πρόσφορο τρόπο.

Απέναντι στον αντιδημοκρατικό κανονισμό, τα εκβιαστικά και ανταγωνιστικά διλήμματα αντιτάσσουμε τη δύναμη του αγώνα, την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα.

Σύνθημά μας ένας για όλους και όλοι για έναν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ