ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ…

1. Η χώρα δεν έχει έλλειμμα. Οι δαπάνες και τα έξοδά της είναι ισοσκελισμένα. Ο τελευταίος προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος. Το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας το δημιουργούν οι τόκοι που χρωστάμε στους δανειστές. Και, όσο δεν ρυθμίζεται το χρέος, η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

2. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πιστωθεί κανονικά στους δικαιούχους. Αν δείτε τον τραπεζικό λογαριασμό σας, τα λεφτά είναι εκεί, γιατί τα χρήματα υπάρχουν. Με άλλα λόγια οι τράπεζες έχουν χρήματα, όπως είχαν πάντα. Αλλά, αν κάποια στιγμή αποφασίζαμε να πάμε όλοι μαζί ταυτόχρονα να σηκώσουμε τα χρήματά μας, οι τράπεζες δεν θα είχαν χαρτονομίσματα για να μας τα δώσουν. Τα χρήματά μας όμως –επαναλαμβάνω- θα υπήρχαν. Επομένως, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν χαρτονομίσματα. Και δεν έχουν χαρτονομίσματα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη τις δώσει ρευστό, για να ξεσηκώσει τον κόσμο, και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση εξαιτίας της απόφασής της να πάει σε δημοψήφισμα.

3. Η διαφορά μας αυτή τη στιγμή με τους εταίρους και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πούμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, είναι ο εξής: οι εταίροι και δανειστές μας θέλουν να συνεχίσουμε το πρόγραμμα όπως γινόταν επί 5 ολόκληρα χρόνια: να κόβονται μισθοί και συντάξεις, να χάνονται θέσεις εργασίας, να αυτοκτονούν οι άνθρωποι, και γενικά να μην υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αφού θα είμαστε αναγκασμένοι να εξυπηρετούμε ένα μη βιώσιμο χρέος, και θα πρέπει να παίρνουμε αενάως μέτρα.

Το μόνο που τόλμησε να πει η Ελληνική κυβέρνηση είναι ότι «θα πάρουμε κάποια από τα μέτρα που θέλετε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει και με το χρέος για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση». Και επειδή έβλεπε ότι οι ξένοι είχαν στυλώσει τα πόδια, αποφάσισε να έρθει σε εμάς, τους πολίτες, να τη στηρίξουμε, για να δουν και οι ξένοι, ότι δεν μπορεί να κάνει άλλη συμφωνία μαζί τους, παρά μόνο αν συμπεριλάβουν και το χρέος σε αυτή.

Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά συνέχιση επ΄ αόριστον του προηγούμενου μίζερου καθεστώτος και μαρτυρίου για όλους μας,  ή μια βιώσιμη λύση για να τελειώσει κάποτε αυτό το μαρτύριο!

Ε.Ψ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ