260.000 ΑΥΣΤΡΙΑΚOI ΖΗΤOYN ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Πάνω από 260.000 Αυστριακοί έχουν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, και τώρα το αυστριακό κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω στο θέμα αυτό.

Συνολικά, οι 261.159 άνθρωποι που υπέγραψαν την αίτηση αντιπροσωπεύουν το 4,12% του εκλογικού σώματος.

Η αίτηση ήταν πιο δημοφιλής στις περιοχές της Κάτω Αυστρίας (όπου υπέγραψε το 5,18% των πιθανών ψηφοφόρων) και στην Καρινθία (4,85%).

Το όριο για να προκληθεί συζήτηση για ένα πιθανό δημοψήφισμα είναι 100.000 άτομα.

Την αίτηση ξεκίνησε μια 66χρονη συνταξιούχος μεταφράστρια, η Inge Rauscher, η οποία είχε συνθέσει μια παρόμοια αίτηση το 2000. Σε εκείνη την περίπτωση, είχε υπογράψει το 3,35% του εκλογικού σώματος.

Η Rauscher είπε ότι υπήρχε πιθανότητα μεγαλύτερης υποστήριξης στο δημοψήφισμα τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και της ελληνικής κρίσης.

Σε ένα δελτίο Τύπου, είπε ότι ήταν «ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.”

Η Αυστρία είναι μία από τις πιο εύπορες χώρες της ΕΕ, με μόνο 4,3% ανεργία το 2012, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Η Αυστρία είναι επίσης μια από τις 11 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ.

Ένα παρόμοιο δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα λάβει χώρα πριν από το 2017, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη. Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, το 38% των Βρετανών θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, ενώ το 44% θα προτιμούσαν να μείνουν.

Την πρώτη φορά -το 2013- που ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να κάνει δημοψήφισμα, προκάλεσε δημοσκοπήσεις σχετικά με το ίδιο θέμα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στη Δανία το 52% υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, αν και το 47% των Δανών θέλει μια αναθεώρηση των όρων ένταξης της χώρας. Στην Ιρλανδία, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να μείνουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ