ΟΙ 4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Σύμφωνα με το abcNEWS, τέσσερα είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της:

1. Μείωση δαπανών
Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση διστάζει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, και κυρίως τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Ο Ted Loch-Temzelides, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Rice, είπε. “Οι Έλληνες προτείνουν αύξηση των εισφορών, παρά μείωση των παροχών.”

Οι Έλληνες συζήτησαν πρόσφατα για 5% εισφορά επί των συντάξεων, ενώ οι πιστωτές θέλουν 6%, καθώς και λιγότερες παροχές.

Η Ελλάδα δαπανά το 17,5% της οικονομικής παραγωγής της στις πληρωμές των συντάξεων, το μεγαλύτερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2012. Όμως, με τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 16%, σύμφωνα με το Reuters. Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία το 2012 πήγαινε στις συντάξεις το 15% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat.

2. Αύξηση φόρων
Οι Έλληνες σκοπεύουν να αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, «μια κίνηση εχθρική για τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον Loch-Temzelides , ενώ οι πιστωτές προτιμούν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας ή ΦΠΑ, που καταβάλλεται κυρίως από τους καταναλωτές.

Οι Έλληνες προτείνουν αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος εταιρειών μεταξύ 26 και 29%, ενώ οι πιστωτές προτιμούν μικρότερη αύξηση.

Οι Ευρωπαίοι προτείνουν 1% αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ, ενώ οι Έλληνες προτείνουν 0.75%.

3. Στρατιωτικές δαπάνες
Οι ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν μια απότομη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, στην οποία οι Έλληνες αντιστέκονται. Οι πιστωτές ζητούν περικοπή 400 εκατομμυρίων των στρατιωτικών δαπανών, ενώ οι Έλληνες προτιμούν οι περικοπές να μη ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια.

4. Χρέος
“Και φυσικά, υπάρχει το θέμα της διαγραφής του χρέους», δήλωσε ο Loch-Temzelides. “Οι δύο πλευρές προφανώς διαφωνούν σχετικά με το πόσο – από το χρέος της- πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα.”
Στα χρέη συμπεριλαμβάνονται το € 1.500.000.000 που η χώρα δεν κατέβαλε τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα € 3.500.000.000 από εξαγορές ομολόγων για τίτλους που κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και λήγουν στις 20 Ιουλίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ