ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ολα να πάνε καλά, εμείς πάντως θα σας σκεφτόμαστε». Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν η δική μου ευχή σε αυτούς -και είναι φυσικά-, αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ο κ. Γιάννης και η κ. Ελενα, γείτονές μας στην πολυκατοικία, μας αποχαιρέτησαν χθες εγκάρδια. Το Σάββατο επιστρέφουν στην πατρίδα τους τη Ρουμανία.

Πολύ εργατικοί και φιλότιμοι και οι δύο, στα 15 χρόνια που ζουν στην Ελλάδα, έφτιαξαν ικανό κομπόδεμα ώστε τώρα να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Τιμισοάρα και να είναι κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Προετοίμαζαν την αναχώρησή τους εδώ και μήνες (τα μεροκάματα και των δύο είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια) και τα πρόσφατα γεγονότα διέλυσαν και την τελευταία αμφιβολία. Στη Ρουμανία η ζωή είναι ακόμα πολύ δύσκολη -ισχνοί μισθοί σε σχέση με το κόστος ζωής-, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουν. «Ολα να πάνε καλά κι εδώ» επανέλαβαν.

Ο Γιάννης και η Ελενα συμπαρασύρθηκαν από το κύμα εξόδου από την Ελλάδα «παλιών» μεταναστών που καταγράφεται σιωπηλά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο φόβος της «αποκόλλησης» της χώρας από το κύριο σώμα της Ε.Ε. λόγω ενδεχόμενου Grexit δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερη κινητοποίηση του πληθυσμού των μεταναστών, που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής -όπως όλοι μας. «Γενικά η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μας επηρεάζει κι εμάς όπως όλους» αναφέρει στην «Κ» ο Ελίας Αχμέντ, εκ μέρους της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπαγκλαντές. «Η αγορά εργασίας έχει πληγεί, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, το επίπεδο ζωής έχει επηρεαστεί. Είμαστε σε αναμονή. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τη σωστή απόφαση σε σχέση με τα προβλήματα της χώρας, είτε αυτή είναι εντός είτε εκτός ευρώ, ώστε να είναι προς το συμφέρον του λαού. Αν οι Ελληνες είναι καλά, είμαστε κι εμείς καλά». Οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές δεν μπορούν εύκολα να γυρίσουν πίσω, αφού τα προβλήματα στη χώρα τους είναι μεγάλα. Πολλοί είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μολονότι θέλουν να φύγουν για τα βορειότερα της Ευρώπης, ενώ άλλοι θέλουν να ζήσουν εδώ παρά τα όποια προβλήματα. «Μετά από λίγο καιρό την αγαπάς την Ελλάδα».

Ταλαιπωρούνται όπως κι οι Ελληνες, πεισμώνουν μαζί τους. «Νομίζετε ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την πίεση; Την υποτίμηση; Να σας πω μια ιστορία να καταλάβετε» λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας κ. Ναΐμ Ελγαντούρ στην «Κ». Διηγείται ένα περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια πρόσφατου ισλαμικού συνεδρίου στην Ολλανδία. «Μέναμε μαζί με άλλους συνέδρους σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στο Χίλτον. Μια μέρα κατεβήκαμε και βγαίνοντας τους είπα “ωραίο το Χίλτον, αλλά της Αθήνας είναι πιο ωραίο”. Και τότε μου απάντησαν “ναι, αλλά βέβαια έχει γίνει με δικά μας λεφτά”. Και ήταν Ολλανδοί Ολλανδοί! Με πορτοκαλί μούσι! Που απλώς είχαν ασπαστεί το Ισλάμ». Σύμφωνα με τον κ. Ελγαντούρ, πολλοί από τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες θορυβήθηκαν από τις εξελίξεις γιατί πίστεψαν ότι ίσως να μην μπορούν σε λίγο να ταξιδέψουν ελεύθερα προς την Ε.Ε. «Ομως αυτοί δεν ψηφίζουν. Οσοι ψηφίζουμε, ψηφίσαμε όχι. Για την περηφάνια μας. Γιατί έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θα έρθει κάποιος να σου δώσει λεφτά. Χρειάζεται δουλειά για να φτιάξουν τα πράγματα, επενδύσεις. Αλλά να το δεις. Δεν θα διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα».

Παρόμοια στάση τηρούν και οι μετανάστες από την Αλβανία. Οπως λέει παλιός εκπρόσωπος της κοινότητάς τους που επιθυμεί να μιλήσει ανώνυμα, οι περισσότεροι δεν θέλουν να ξαναζήσουν ό,τι πέρασαν στη χώρα τους με την κατάρρευση του ’90. «Δεν θέλουν να ξαναζήσουν εκείνες τις στιγμές, με τη διάλυση των κοινωνικών δεσμών, της οικονομίας, της παραγωγής. Ξέρουν τι πέρασαν και “ψηφίζουν” Ευρώπη. Ολοι πάντως που έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, συμπάσχουν με τους Ελληνες, ζουν τα ίδια προβλήματα, θα περνούσαν μαζί τους τις δύσκολες στιγμές».

Καθημερινή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ