CNN: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΕΙ

Τη βεβαιότητα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήδη κέρδισε στην αναμέτρηση για το ποιός θα κάνει πίσω πρώτος, εκφράζει το CNN, το οποίο μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του εκδότη της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», λίγο μετά τις «απειλές» των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου κάνει λόγο για ιδιαίτερα έξυπνο «παιχνίδι» της Ελλάδας και ειδικότερα του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία βιώσιμη συμφωνία.

Ακόμα, το CNN χαρακτηρίζει «κούφιες» τις απειλές για Grexit των Ευρωπαίων εταίρων.

Πάντως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το άρθρο βασίζεται σε γερμανική πηγή και διαψεύδει τις γερμανικές απειλές.

Ειδικά, η φράση «περιμένετε μέχρι την Κυριακή και θα δείτε», δείχνει τη βεβαιότητα του μεγαλύτερου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης του πλανήτη, το οποίο δεν θα είχε κανέναν λόγο να γελοιοποιηθεί για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η μετάφραση του κειμένου του CNN:

Όπως κινείται  γοργά από τη μία κρίση στην άλλη, πολλοί βλέπουν την Ελλάδα – και τον πρωθυπουργό της, Αλέξη Τσίπρα –  σαν ένα ακυβέρνητο πλοίο  που κατευθύνεται άσκοπα προς την  αναπόφευκτη και συνολική οικονομική κατάρρευση.

Αλλά ο συντάκτης μιας μεγάλης γερμανικής εφημερίδας, της Die Zeit, πιστεύει ότι το παιχνίδι σκληρού πόκερ που παίζει ο Τσίπρας (με τους δανειστές), σχεδόν σίγουρα θα αποφέρει κέρδη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  «δεν θέλει να έχει ένα πτώμα στα χέρια της – όχι στην Ευρώπη, όχι στην δική της Ευρώπη»,  δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN και την  Christiane Amanpour  ο Josef Joffe.

«Οι Γερμανικές απειλές, και οι απειλές όλων των άλλων, δεν είναι αξιόπιστες.»

«Δεν θα υπάρξει Grexit, ούτε αναγκαστικό ούτε εθελοντικό», δήλωσε ο Joffe, χρησιμοποιώντας τον νέο όρο για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη(«Grexit»).

«Ο απλός λόγος, που πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι ακόμη και με ένα  Grexit, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρώπη, και γι ‘αυτό θα έχει πρόσβαση σε όλα τα είδη «τρελών» χρημάτων Οικονομικής βοήθειας . … Το μόνο πράγμα που θα αλλάξει είναι οι κάνουλες (η διαδρομή) από όπου τα χρήματα περνούν»

Δύο μέρες αφού  οι Έλληνες απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την λιτότητα που είναι μέρος των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρώπης, ο Τσίπρας θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός με τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Τρίτη.

Φαίνεται να υπάρχει κάποια διάσπαση θέσεων, μεταξύ των λεγόμενων «Θεσμών» – τους Ευρωπαίους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πήρε μια κάπως πιο μαλακή θέση απέναντι στην Ελλάδα, μετά από την συνάντηση του  με την Μέρκελ στο Παρίσι τη Δευτέρα, και το ΔΝΤ από την πλευρά του, έχει αντισταθεί στην σκληρή γραμμή, με την απελευθέρωση της προκαταρκτικής έκθεσης του την περασμένη εβδομάδα, όπου παραδέχθηκε πως η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της,  κάτι που η κυβέρνησή της, τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να πάρει.

«Είπαν, ακούστε, αγόρια και κορίτσια, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει» δήλωσε ο Joffe.  «Και  αν αυτό το λέει το ίδιο το ΔΝΤ, τότε είναι μια θριαμβευτική νίκη για τον Τσίπρα.»

Όπως είπε στην συνέχεια, «Οι ευρωπαίοι ηγέτες – παρά τους, ποικίλους βαθμούς, σκληροπυρηνικής ρητορικής – κατανοούν πως  η χώρα θα καταρρεύσει χωρίς μία ένεση χρημάτων».

«Η Μέρκελ  το γνωρίζει, Ο Ολάντ  το γνωρίζει και πάνω απ ‘όλους, ποιος άλλος το ξέρει αυτό; Ο Τσίπρας»

«(Ο Αλέξης Τσίπρας) Έχει πει στους Ευρωπαίους, « Ξέρετε τι; Ελάτε να μας τιμωρήσετε. Τον εαυτό σας θα τιμωρήσετε  και μάλιστα ακόμα περισσότερο. Θέλετε πραγματικά να καταρρεύσει η οικονομία σας; Θέλετε πραγματικά να ξεσπάσει χάος στους δρόμους; Θέλετε άλλη μια «Άλωση της Βαστίλης»;  Δεν το θέλετε. Το θέλετε;»

«Κανείς δεν θέλει να είναι σε θέση όπου κόβει τη μύτη του για να τιμωρήσει το πρόσωπό του».

«Και γι ‘αυτό  βάζω στοίχημα ότι οι Έλληνες έχουν κερδίσει αυτή την παρτίδα Πόκερ (είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος ). Περιμένετε λίγες μέρες και θα δούμε».

Διαβάστε το δημοσίευμα του CNN: ΕΔΩ

 

kontranews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ