ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΡΟΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Με δεδομένη την προοπτική έγκρισης για τον επόμενο χρόνο του ετήσιου προγράμματος επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι, τις ακραίες βροχοπτώσεις και τον παγετό και με αφορμή σχετικά αιτήματα φορέων και παραγωγών, ο ΕΛΓΑ απευθύνει κάλεσμα για υποβολή προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση των συστημάτων αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας

σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη (αγρότες, φορείς τους, κατασκευαστές κλπ ).

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν ανά καλλιέργεια (είδος και πυκνότητα φύτευσης) και φυσικό αίτιο προστασίας (χαλάζι ή και βροχή), και θα πρέπει να είναι αναλυτικές όσον αφορά στην τοποθέτηση των υλικών της υποδεικνυόμενης εγκατάστασης και τη στρεμματική κοστολόγηση των επιμέρους υλικών.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ έχει αξιολογηθεί τεχνικά αφού πρωτίστως τυγχάνει ευρείας αποδοχής εκ μέρους των παραγωγών με τη μέση απορροφητικότητα του να κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στα τρία (3) εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί από το 2002 εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) στρέμματα καλλιεργειών αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων και ακτινιδιάς, ενώ και η καλλιέργεια της ροδιάς  έχει ενταχθεί τελευταία στο πρόγραμμα.

-Το αντιχαλαζικό δίχτυ προστατεύει απόλυτα την καλλιέργεια από τις χαλαζοπτώσεις τοποθετούμενο πάνω σε πλέγμα από συρματόσχοινα το οποίο εφαρμόζεται σε στύλους που τοποθετούνται επί της κάθε γραμμής φύτευσης. Παράλληλα αναβαθμίζει ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα (π.χ. ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων), εξοικονομεί πόρους (μειωμένες αρδευτικές ανάγκες) και προστατεύει την παραγωγή από καύσωνα.

-Η εγκατάσταση αντιβροχικής μεμβράνης που εφαρμόζεται τελευταία στις καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου συνδυάζεται με την αντίστοιχη των αντιχαλαζικών διχτυών και στηρίζεται σε παρόμοια πιο ενισχυμένη μορφή υποστύλωσης.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι  μεριμνώντας  τόσο για την αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργειών των αγροτών όσο και για την πρόληψη των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένει ανοικτός σε τεκμηριωμένες προτάσεις που προάγουν την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ