Η μεγάλη σήραγγα, Fehmarn Belt Fixed Link, που θα συνδέει υποθαλάσσια τη Δανία με τη Γερμανία, βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της αυτό το μήνα.
Ο πληθυσμός της Δανίας μπορεί να ζει ως επί το πλείστον σε μικρούλικα νησιά, αλλά η χώρα φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει τη γεωγραφία να μπει εμπόδιο στα σχέδιά της.
Το 1995 πρώτη η Δανία συνδέθηκε με την υπόλοιπη Σκανδιναβία, μέσω της γέφυρας του Όρεσουντ, που τη συνέδεσε με τη Σουηδία . Τώρα η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άλλο ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής: μια σήραγγα κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανάμεσα στα νησιά Lolland και Fehmarn, που θα συνδέει τη Δανία με τη Γερμανία.
Εάν ολοκληρωθεί, η Fehmarn Belt Fixed Link θα είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, με 18 χλμ (11 μιλία), και θα …νικά το φράγμα της θάλασσας που χωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το σχέδιο εγκρίθηκε τελικά αυτό το μήνα από το Κοινοβούλιο της Δανίας. Η κατασκευή θα αρχίσει το συντομότερο αυτό το έτος και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.
Το έργο έχει σημασία, διότι θα αναδιαμορφώσει το χάρτη της Ευρώπης. Η Δανία και η νότια Σουηδία θα έρθουν πιο κοντά στην καρδιά της Ευρώπης. Προς το παρόν, για να πάει κάποιος από την Κοπεγχάγη στο Αμβούργο με τρένο, για παράδειγμα, πρέπει να ακολουθήσει μια παράκαμψη 100 μιλίων (161χλμ) δυτικά μέσω της Γιουτλάνδης. Για να πάει με πλοίο, θα κάνει μια διαδρομή 45 λεπτών, αλλά χωρίς να υπολογίσει κάποιος τον χρόνο αναμονής στην προκυμαία. Ενώ, για να φτάσει στο Βερολίνο οδικώς χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες, για μια απόσταση 250 μιλίων (402χλμ).
Με αυτό το τούνελ, το πέρασμα κάτω από το Fehmarn Belt θα διαρκεί μόλις 7 λεπτά, μειώνοντας το χρόνο στα ταξίδια με τρένο από την Κοπεγχάγη στο Αμβούργο από λίγο λιγότερο από 5 ώρες που είναι σήμερα, σε λίγο περισσότερο από 2 ώρες.
Αυτό δεν είναι μόνο μια καλή είδηση για τη Δανία, αλλά για τους Σουηδούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τη Δανία ως γέφυρα προς τη Δυτική Ευρώπη.