ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

Tο Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουλίου φιλοξενείται στη Λάρισα στο ξενοδοχείο «Imperial», το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο -Αντάμωμα Θεσσαλών με θέμα «Θεσσαλικός Πολιτισμός και Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες».

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών διοργανώνει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Η έναρξη των εργασιών έγινε στις 10 το πρωί με χαιρετισμό του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γεώργιο Βόμπρα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το δήμαρχο Λαρισαίων και ομιλίες ομογενών και ομογενειακής νεολαίας, καθώς και αναφορά στη στήριξη της υποψηφιότητας της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα με συλλογή υπογραφών από τον Χάρη Τσίτουρα – συντονιστή του γραφείου υποψηφιότητας.

Κατά την άφιξη των συνέδρων προβάλλονταν εικόνες από την παλιά Λάρισα και τη Θεσσαλία με αφήγηση σε θεσσαλικό ιδίωμα από ηλικιωμένα άτομα. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τα θεσσαλικά προϊόντα που εκτίθενται, με τα έντυπα των παραγωγών για τους ομογενείς.

Παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας

Στο πλαίσιο του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ανταμώματος Θεσσαλών 2015 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, το οποίο θα παρουσιάσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια της Θεσσαλίας, το Σάββατο 11 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η εν λόγω παράσταση υποστηρίζεται από το γραφείο υποψηφιότητας “Λάρισα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”.

Ο περιφερειάρχης

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας πως η χώρα μας και η Θεσσαλία θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και ενωμένη να προχωρήσει με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου – Ανταμώματος των Θεσσαλών, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Το συνέδριο διεξάγεται και φέτος υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή φορέων του απόδημου ελληνισμού της Θεσσαλίας απ’ όλη την υφήλιο.

VRAVEVSI 1-1Οι διοργανωτές βράβευσαν τον Περιφερειάρχη για την μεγάλη του προσφορά στον τόπο μας.

Ο κ. Αγοραστός εξήρε την προσπάθεια των απόδημων Θεσσαλών, σημειώνοντας πως αυτή συντηρεί τον ελληνικό πολιτισμό, μεταφέρει τα θετικά της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο με τις νέες γενιές.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: “Θέλω να σας συγχαρώ γιατί θυμόσαστε τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς, είστε κοντά μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Εμείς κάθε χρόνο με εσάς, τους Θεσσαλούς του εξωτερικού, τους ανθρώπους που είστε η δύναμή μας και μεταφέρετε τα θετικά της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, που συντηρείτε τον πολιτισμό μας και δημιουργείτε ένα συνεκτικό κρίκο με τις νέες γενιές, στηρίζουμε αυτό το αντάμωμα, αυτό το συνέδριο.

Προσδοκούμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις και να δείξουμε ότι η Θεσσαλία μπορεί ενωμένη να προχωρήσει. Ότι η Θεσσαλία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες έχοντας κάθε μέρα και μία δημιουργία και αποδεικνύοντας ότι οι Θεσσαλοί μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Το συνέδριο διεξάγεται σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Σε μία περίοδο αστάθειας και αρνητικής ατμόσφαιρας στην κοινωνική και πολιτική ζωή, με ένταση στις σχέσεις, πολύπλοκα προβλήματα και ζημιές. Προσπαθούμε να μην επηρεαστούμε από αυτό το αρνητικό κλίμα, γιατί όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι εδώ ζούμε κι εδώ θα ζούμε και αύριο. Εμείς, ως Περιφέρειες ήμασταν παρόντες στα δύσκολα που πέρασε η χώρα και θα είμαστε παρόντες στα δύσκολα που έρχονται.

Νομίζω ότι όλοι ενωμένοι μπορούμε να φθάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα. Ενωμένοι πραγματικά όμως και όχι στα λόγια. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία, παραλάβαμε το 2011 μία περιφέρεια με 80 εκ. ευρώ χρηματοδοτικό κενό και σήμερα έχουμε μία Περιφέρεια η οποία – εάν δεν ήταν αυτή η κρίση – δε θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Μία Περιφέρεια στην οποία ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους δημάρχους, τους παριστάμενους και τους παλαιότερους και καταφέραμε να φέρουμε στα προηγούμενα αυτά χρόνια 2,5 δις ευρώ και 1800 έργα τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν, είτε ολοκληρώνονται, δίνοντας δουλειές στον κόσμο και δημιουργώντας ένα διαφορετικό, υγιές παραγωγικό μοντέλο.

Στον πολιτισμό ποτέ, ακόμη και στο μέλλον, δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερα χρήματα απ’ ότι στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, στην υγεία κάναμε 50 έργα ύψους 52 εκ. ευρώ, στην παιδεία εκατοντάδες αίθουσες, νέα σχολεία, διδακτήρια και δώσαμε τεχνολογικό εξοπλισμό, δημιουργήσαμε οδικούς άξονες, μέσα στην πόλη της Λάρισας θα δείτε τα έργα που εκτελούνται και οπωσδήποτε εργαστήκαμε για τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής, παντού ενώσαμε τις δυνάμεις μας και πετύχαμε.

Το λέω αυτό γιατί με συμμαχίες και με ένωση δυνάμεων κερδίζεις το μέλλον. Με τίποτε άλλο. Έχουμε τις δυνατότητες, μπορούμε και να ξέρετε πως θα τα καταφέρουμε όσα δύσκολα κι αν έρθουν.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία και τη βοήθειά σας. Ξέρουμε πως ήταν δύσκολο να έρθετε κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες στη Λάρισα. Σας ευχαριστούμε που δίνετε  δύναμη, στη δύναμη της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε εδώ”.

Ο πρόεδρος της Ο.Θ.Σ.Ε.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, κ. Διαμαντής Γκίκας, στην ομιλία του ανέφερε:

«Καλημέρα Θεσσαλία! Καλημέρα Ελλάδα! Καλημέρα Ευρώπη! Θέλω να σας μεταφέρω 750.000 θερμούς χαιρετισμούς, τόσους όσος είναι και ο πληθυσμός της Θεσσαλίας σήμερα και πλέον. Θέλω επίσης να σας μεταφέρω 2.918 ζεστές αγκαλιές, τόσες πολλές όσο είναι και το υψόμετρο του Ολύμπου. Και τέλος θέλω να σας μεταφέρω 4 ευχές, τόσες όσοι είναι και οι νομοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

OTSEΚαι ξεκινάω με την πρώτη ευχή: εύχομαι υγεία σε εσάς προσωπικά, στις οικογένειές σας, σε όλους τους φίλους σε όλα τα μέρη της Θεσσαλίας καθώς επίσης και σε όλον τον κόσμο. Η δεύτερη ευχή μου είναι: Η Ελλάδα να βγει χαρούμενη, κερδισμένη και περήφανη από την διαδικασία την οποία ζούμε αυτές τις ημέρες. Η τρίτη ευχή μου είναι να έχουμε καλή επιτυχία στο σημερινό 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο. Να έχουμε τέτοια επιτυχία όπως την είχαμε από το 1ο μέχρι και τα 6 προηγούμενα συνέδρια. Είμαι σίγουρος ότι θα την έχουμε και σήμερα. Και η τέταρτη ευχή είναι η Λάρισα να ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, και να ξαναρθούμε και να κάνουμε πάλι  το συνέδριό εδώ στην πόλη της Λάρισας μετά από αυτά τα χρόνια.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης ζει 10 χρόνια. Έχει 10 χρόνια δράσης στην Ευρώπη. Εκδώσαμε το βιβλίο 10 χρόνια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων με τίτλο «Δέκα βαλίτσες γεμάτες όνειρα [2004-2014]» και ο υπότιτλος του βιβλίου είναι «Ένα όνειρο που το ονειρεύεσαι μαζί με άλλους  τότε γίνεται πραγματικότητα!» Σας εύχομαι να κάνετε όνειρα, να μην τα κρατάτε μυστικά, να τα μοιράζεστε με όλον τον κόσμο γιατί  τότε πράγματι γίνονται πραγματικότητα, όπως και αυτό το όνειρο, της Θεσσαλίας της Ευρώπης! Επίσης, για να μην μακρηγορήσω, σας προσκαλώ στο 11ο Φεστιβάλ το οποίο προγραμματίζει η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης στο Γκύτερσλο στις 31 Οκτωβρίου 2015, όπου θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τρικάλων, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά του και για τη στήριξη. Θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη  της Θεσσαλίας και των Τρικάλων, του Βασίλη Τσιτσάνη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com