ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΕΧΝΗΣ

Σε απάντηση στο συνεχώς διογκούμενο χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές, της εμφάνισης ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της χώρας και της έλλειψης χρημάτων έχουν γίνει δράσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για πιο εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγών, κοινότητες που θα συναλλάζονται ανταλλακτικά με σκοπό να κάνουν την επανάστασή τους απέναντι στις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό μοντέλο που πρεσβεύουν.

Τα εναλλακτικά νομίσματα που κυκλοφορούν παράλληλα με το ευρώ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ξεπερνάνε πλέον τα σαράντα.

Η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) Βόλου ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και πλέον έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος συναλλαγών στην περιοχή της Μαγνησίας. Μέχρι και ο ΣΔΟΕ επιστρατεύτηκε για να ελέγξει αν λειτουργεί νόμιμα. Ο Οβολός της Πάτρας είναι ένα ακόμη εναλλακτικό νόμισμα που κυκλοφορεί στην περιοχή και έχει μεγάλη ανταπόκριση, όπως και η Κυρά Φροσύνη το τοπικό νόμισμα των Ιωαννίνων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιοχής. Στην Αθήνα κάποια στιγμή εμφανίστηκε η λιρέτα Εξαρχείων και το  Εσκούδο Αμπελοκήπων αλλά δεν κράτησαν φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο στην μεγαλούπολη. Υπάρχουν όμως οι τράπεζες χρόνου και στην Αθήνα έχει αρκετές.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που λειτουργεί χωρίς καθόλου χρήματα και βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών και γνώσεων και η μονάδα συναλλαγής τους είναι ο χρόνος.

Το πιο περίεργο από όσα συνάντησα -ενώ έψαχνα για εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγών- ήταν η Τράπεζα Τέχνης – Art Bank. Δημιουργός της Art Bank είναι η εικαστικός Λίτσα Μουσούλη η οποία μου έλυσε όλες τις απορίες.

Τι είναι η Art Bank;
Η Τράπεζα Τέχνης (Art Bank) είναι έργο εννοιακής τέχνης. Υποστηρίζεται από ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών που δημιουργούν καλλιτεχνικά νομίσματα (art cash) και αλληλεπιδρά κοινωνικά μέσω των ανταλλαγών αυτών των νομισμάτων με άλλα νομίσματα, προϊόντα ή (και) υπηρεσίες.

art cashΤι είναι τα art cash;
Είναι έργα τέχνης, πρωτότυπα ή αριθμημένα αντίγραφα, τα οποία διατίθενται σε μορφή νομισμάτων, δηλαδή με συγκεκριμένη ανταλλακτική (συναλλαγματική) αξία. Αυτή η αξία αναγράφεται στη μπροστινή φιλοτεχνημένη επιφάνεια. Η πίσω όψη είναι οπισθογραφημένη και σφραγισμένη από την Art Bank για πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του, είτε πρόκειται για ζωγραφικό, χαρακτικό ή τύπωμα. Στην περίπτωση αντικειμένων (coins), αυτά συνοδεύονται από καρτελάκι εγγύησης.
Η μονάδα μέτρησης ονομάζεται επίσης art cash και ορίζεται ως: 1 art cash >=22 αυγά βιολογικής γεωργίας>=10 euro>=2 κιλά ελαιόλαδο (κατά προσέγγιση και ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων) κλπ…

Πώς τα χρησιμοποιούμε και πού;
Τα ανταλλάσουμε με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Σε όλη την Ελλάδα, κυρίως Αθήνα, σε εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ, μέσω των δικτύων ανταλλαγών αλλά και καθένας μόνος του (όποιος κατέχει νομίσματά μας).

Ποιο είναι ο σκοπός σας;
Χρειάζεται να κυκλοφορεί περισσότερο χρήμα ανάμεσα στον κόσμο και να μην συσσωρεύεται σε χέρια λίγων. Θέλουμε να παρέχεται η δυνατότητα σε πολύ καλούς εικαστικούς δημιουργούς να επικοινωνήσουν το έργο τους και τρίτον πολύ απλά, η ανθρωπότητα χρειάζεται την Τέχνη «το χρήμα είναι βία και η τέχνη την αμβλύνει».

grekamag.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ