Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) υπέγραψε, με το Ιράν έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό να επιλύσει όλα τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις, είναι μία «ιστορική στιγμή» και ένα «νέο κεφάλαιο ελπίδας».
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιένη έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανοίγει τον δρόμο για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις.
Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος” τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για εμποδίσει την πραγματοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας θα παραμείνουν σε λειτουργία βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.
Η συμφωνία είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν, σήμερα, απώλειες άνω του ενός δολαρίου, καθώς, η συμφωνία για τα πυρηνικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων έναντι της Τεχεράνης και σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, την ώρα που οι ασιατικές οικονομίες δείχνουν περαιτέρω σημάδια αδυναμίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό μπρεντ κατέγραφαν στις 09:37 ώρα Ελλάδας πτώση άνω του 2% και απώλειες μεγαλύτερες του ενός δολαρίου στα 56,66 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 1,21 δολάρια στα 50,99 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το Ιράν να ανακτήσει πλήρως την εξαγωγική του δυναμικότητα μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμα και μια μέτρια αρχική αύξηση θα είναι αρκετή για να οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η αγορά ήδη παράγει περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την ζήτηση.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015, έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία , 5+1) και του Ιράν είναι ένα ντοκουμέντο εκατό σελίδων και αποτελείται από ένα κύριο μέρος και πέντε παραρτήματα.
amna.gr