ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πρόταση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16/7/2015 εκτός ημερησίας Διατάξεως, κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», με θέμα την Καλοκαιρινή Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά στη Λάρισα.

Οπως αναφέρεται στην πρόταση:

Α) Οι στόχοι του προγράμματος είναι :

α) Να υποστηριχθούν οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ή με εργαζόμενους γονείς, προσφέροντας τη δυνατότητα στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπου θα αναδειχθούν τα ενδιαφέροντά τους και θα αναπτυχθούν τα ταλέντα τους μέσα από ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με ομάδες καταρτισμένων εθελοντών και ειδικών παιδαγωγών.

β) Η ασφαλής και ποιοτική απασχόληση των παιδιών. Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων για παιδιά, αλλά και με πολύ κέφι, και με την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά για ορισμένες ώρες την ημέρα, σε οικείους χώρους των σχολείων ή άλλων εγκαταστάσεων.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί έχει ως στόχους :

την ποιοτική, δημιουργική και ευχάριστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών,

την προσφορά πλούτου ερεθισμάτων,

την καλλιέργεια των εκφραστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών,

την ανάπτυξη και ενίσχυση ομαδικού και συνεργατικού πνεύματος σε χώρους όπου τα παιδιά θα συναντούν και θα κάνουν φίλους, αλλά και

την στήριξη των οικογενειών των εργαζόμενων μητέρων στη φύλαξη των παιδιών τους και των οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες.

Β)Τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν:

Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους χωρίζονται σε ομάδες και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες και δεν περιορίζεται μόνο σε αθλήματα, αλλά περιλαμβάνει τα εξής:

Αθλητισμός, όπως κολύμβηση, στίβος, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, ρυθμική και ενόργανη γυμναστική, κ.λ.π.

Ομαδικά παιχνίδια άθλησης και ψυχαγωγίας.

Παραδοσιακούς και Μοντέρνους χορούς.

Μουσικοκινητική& Ψυχοκινητική Αγωγή.

Μουσική (χορωδία κ.λ.π.).

Εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια (ζωγραφική, χειροτεχνίες, κολλάζ, κατασκευές με υλικά ανακύκλωσης κ.ά.)

Προγράμματα Αγωγής Υγείας και υγιεινής διατροφής.

Επιτραπέζιαπαιχνίδια.

Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας – Δραματοποίηση παραμυθιού.

Γ) Χώροι διεξαγωγής του προγράμματος :

Για την υλοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων υπάρχουν στον Δήμο μας ειδικά διαμορφωμένοι  χώροι, όπως είναι τα Σχολεία, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, το αισθητικό άλσος, Δημοτικό πάρκο (Αλκαζάρ), πάρκο Χατζηχαλάρ, η Δημοτική Πισίνα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κλπ.

α) Δημοτική Πινακοθήκη- Αρχαιολογικό Μουσείο- Λαογραφικό Μουσείο

Η Δημοτική Πινακοθήκη και τα Μουσεία της πόλης μας, με ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις θα βοηθήσουν σημαντικά στην υλοποίηση του προγράμματος.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους. Θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολλά εικαστικά εργαστήρια, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους μικρά έργα τέχνης, εμπνεόμενα από τα εκθέματα της Πινακοθήκης και των Μουσείων. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ευχάριστα στους εκθεσιακούς τους χώρους.

β) Δημοτική Πισίνα

Τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μαθαίνοντας κολύμπι υπό την εκμάθηση επίβλεψη καθηγητών, ομαδικά παιχνίδια κλπ.

Εν κατακλείδι, η πρόταση μας έρχεται να δρομολογήσει λύσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και των γονέων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η ασφαλή και ποιοτική απασχόληση των παιδιών της πόλη μας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία για διασκέδαση και δημιουργική έκφραση.

Επίσης θα μπορούσε να γίνεται Προληπτικός Οδοντιατρικός Έλεγχος σε όλα τα παιδιά της Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Δ) Διάρκεια του προγράμματος :

Για τη φετινή περίοδο: από΄20/07/2015 – 30/08/2015

Ε) Παροχές :

1.Η συμμετοχή να είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτή ηλικίας 6 έως 15 ετών για παιδιά οικογενειών πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών και οικονομικά ασθενέστερων (οικονομικά κριτήρια).

2.Η συμμετοχή να είναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ και ανοιχτή ηλικίας 6 έως 15 ετών για παιδιά των υπολοίπων οικογενειών.

3.Να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τυχόν ατυχήματα για τις ώρες παραμονής των παιδιών στο πρόγραμμα.

4.Επιπλέον στο τέλος της περιόδου σε όλα τα παιδιά να απονέμεται αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους.

5.Η μεταφορά και η σίτιση των παιδιών να είναι ευθύνη των γονιών και κηδεμόνων τους.

Δικαιολογητικά εγγραφής :

Μία μικρή φωτογραφία προσώπου του παιδιού.

Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση του παιδιού για δυνατότητα άθλησης.

Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας των γονέων.

Φωτοτυπία πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος.

Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο κατοικίας για βεβαίωση διεύθυνσης κατοικίας.

Βεβαίωση εργασίας των γονέων ασφαλιστικού φορέα.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους ετεροδημότες.

Αίτηση Δήλωσης Συμμετοχής (συμπληρώνεται κατά την εγγραφή σας).

Για τις εγγραφές των παιδιών να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας”. Την πρόταση υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νασιώκας Έκτορας, Παναγιωτακοπούλου-Δαλαμπύρα Αγγελική και Καμηλαράκη- Σαμαρά Μαίρη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ