ΠΟΙΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

Γερμανικά εμπορικά σήματα και προϊόντα αποτελούν τελευταία στόχο των πολιτικών ακτιβιστών ενοχλημένοι από τη «διάσωση» της Ελλάδας.

Το #BoycottGermany αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Twitter κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά άρχισε να προσελκύει περισσότερο κόσμο από τη Δευτέρα. Το hashtag έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 30.000 φορές.

Κάποιοι προειδοποιούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα προϊόντα με συγκεκριμένους barcodes που δείχνουν γερμανική προέλευση. Ωστόσο, οι κωδικοί αυτοί αναφέρονται μόνο στην τοποθεσία της μητρικής εταιρείας, όχι στον τόπο κατασκευής. Ένα προϊόν με barcode που αρχίζει από 401 θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γίνει στη Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία – ή ακόμα και την Ελλάδα.

Ένα από τα πιο retweeted μηνύματα προέρχεται από τον David Graeber, Αμερικανό αναρχικό ακτιβιστή, αλλά και καθηγητή ανθρωπολογίας στο London School of Economics. Ο ίδιος παραπέμπει να πληρώσει η Γερμανία τώρα το χρέος που είχε συσσωρευθεί από το ναζιστικό καθεστώς, και της είχε χαριστεί μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου, το 1953, και μάλιστα με τόκο!null

Άλλοι ζητούν ειδική στόχευση των γερμανικών προϊόντων πολυτελείας. “Μην αγοράζετε Volkswagen ή Miele,” ένας χρήστης λέει. Αντι-ναζιστικές αφίσες, επίσης, κυκλοφορούν ευρέως.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το #ThisIsACoup (Αυτό Είναι Πραξικόπημα) hashtag έκανε το γύρο της Ευρώπης ως μια αντίδραση ενάντια στη συμφωνία, και ένας από τους Ισπανούς ακτιβιστές πίσω από αυτό το hashtag – το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από την ισπανική αριστερά – ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που με tweet υποστήριξαν το μποϋκοτάζ στα Γερμανικά προϊόντα.

Από την πλευρά τους, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκκληση για μποϊκοτάζ. «Το παίρνουμε στα σοβαρά, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό,» είπε ο Volker Treier, επικεφαλής του Γερμανικού Επιμελητήριου Εξωτερικού Εμπορίου στο Reuters την Τρίτη.

Και συμπληρώνει: “Υπήρξαν τέτοιες κλήσεις (για μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων), ξανά και ξανά από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Απλά σφυρίζουν ανεμικά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.”

Με πληροφορίες από το BBC

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ