ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ!

O Dmitry Lopatin, ένας 26χρονος επιστήμονας που εφηύρε μια φτηνή ηλιακή μπαταρία, βρήκε ένα απροσδόκητο εμπόδιο. Σαν «επιβράβευση»  του δόθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, για τη χρήση απαγορευμένων υλικών στην εφεύρεσή του.

Ο ερευνητής αρχικά αντιμετώπισε 11 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα που ασχολείται με την υπόθεση συμφώνησε ότι μια ποινή με αναστολή θα αρκούσε, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Lopatin εργάζεται πάνω σε ένα νέο είδος ηλιακών μπαταριών τα τρία τελευταία χρόνια. Το πλεονέκτημα αυτών των πηγών ενέργειας είναι η ικανότητά τους να λειτουργούν στο ηλιοβασίλεμα ή με συννεφιά ή ομίχλη, ενώ κοστίζουν μόλις το ένα πέμπτο της τιμής των ξένων πρωτοτύπων.

“Εφευρίσκω ηλιακές μπαταρίες που μπορούν να εκτυπωθούν με τη χρήση μιας συσκευής εκτυπωτή. Πρόκειται ουσιαστικά για αλουμινόχαρτο που καλύπτεται από μια ουσία η οποία συσσωρεύει την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια, ” είπε ο Lopatin.

«Δεν χρειάζεται μεγάλο πάνελ για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι μπαταρίες, οι οποίες  μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικές επιφάνειες – για παράδειγμα σε μεταλλικά φύλλα ή κεραμίδια”, πρόσθεσε.

Η εφεύρεση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αριθμού επενδυτών,  συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού γίγαντα Royal Dutch Shell, ο οποίος είδε την εφεύρεση του Lopatin στην επιστημονική σύνοδο κορυφής «Hello Tomorrow», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο. Ο Dmitry ήταν η μόνη ρωσική συμμετοχή στην εκδήλωση.

Αυτή δεν είναι η μόνη εφεύρεση του επιστήμονα. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα ασύρματο φορτιστή για κινητά τηλέφωνα, που μπορεί να χρησιμοποιείται σε δημόσιους χώρους.

Διαλύτης και … ψυχοτρόπο;

Ο Lopatin μπήκε σε μπελάδες με τις αρχές για τη χρήση ενός διαλύτη που ονομάζεται γάμμα-βουτυρολακτόνη, προκειμένου να κατασκευάσει τις ηλιακές μπαταρίες του. Αποδείχθηκε ότι ο διαλύτης ήταν μια απαγορευμένη ουσία στη Ρωσία. Τον είχε παραγγείλει από την Κίνα, και συνελήφθη όταν πήγε να τον παραλάβει από το ταχυδρομείο, τον Ιούνιο.

Ο ερευνητής είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει διαφορετική ουσία, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν πάρα πολύ τοξική.

«Στη δουλειά μου χρησιμοποιούσα ένα διαλύτη που είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπάθησα να βρω ένα υποκατάστατο. Βρήκα ένα μέσω του Διαδικτύου και το παρήγγειλα,” είπε στη RT.

“Μετά από ενάμιση μήνα, το δέμα έφθασε, πήγα να το πάρω, και τέθηκα υπό κράτηση. Η αστυνομία ξεκίνησε μια ποινική υπόθεση εναντίον μου και ανακρίθηκα. Επέλεξα να παραγγείλω από την Κίνα, λόγω των αυστηρών νόμων εκεί. Δεν είχα ιδέα ότι θα μπορούσα να παραγγείλω ένα διαλύτη στην Κίνα που έχει απαγορευτεί  στη Ρωσία. ”


Στις 17 Ιουνίου, το περιφερειακό δικαστήριο στη νότια πόλη Κρασνοντάρ τιμώρησε τον επιστήμονα με τριετή φυλάκιση με αναστολή, αφού τον βρήκε ένοχο για την αγορά μεγάλης ποσότητας της ουσίας, χωρίς πρόθεση όμως να την πουλήσει.

Ωστόσο, το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας Κρασνοντάρ λέει ότι η ετυμηγορία είναι πολύ επιεικής και κάνουν έφεση κατά της απόφασης. Κατηγορούν τον Lopatin για λαθρεμπόριο μεγάλου ποσού ψυχοτρόπων φαρμάκων στη χώρα…

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ