5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

Ξεχάστε την περιφέρεια της μέσης σας για ένα λεπτό, και ρίξτε μια ματιά στις τροφές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη σας και τις γνωστικές σας ικανότητες. Δείτε ποιες 5 τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρήσετε την εξυπνάδα σας.

Tofu (τόφου)

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dementia and Geriatric Cognitive Disorders (Άνοια και Γηριατρικές γνωστικές διαταραχές), διαπιστώνεται  η σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης tofu – 9 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- και αυξημένου κίνδυνου γνωστικής δυσλειτουργίας, αλλά και απώλειας μνήμης.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα φυτοοιστρογόνα του τόφου είναι αυτά που μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλάτι

Ενώ η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του στην αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μαίνεται, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης αλατιού σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση και στις γνωστικές ικανότητες.

Ευτυχώς, αυτό είναι αναστρέψιμο: Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging (Η Νευροβιολογία της Γήρανσης), ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλατιού στον εγκέφαλο, καθώς επίσης και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τρανς λιπαρά

Αυτά βλάπτουν τη μνήμη σας! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων τρανς λιπαρών συσχετίστηκε με τη δυσκολία στο να θυμάται κάποιος λέξεις-και δεν μιλάμε για απλά λάθη της γλώσσας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα τρανς λιπαρών οξέων την ημέρα θυμούνταν 65 λέξεις σωστά, ενώ ο μέσος συμμετέχων θυμόταν 86 λέξεις!

Κορεσμένα Λιπαρά

Μια άλλη μελέτη μας ενημερώνει ότι το βούτυρο δεν επιστρέφει στη διατροφή μας! Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, διαπίστωσαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά εμποδίζουν τη λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τα κίνητρα και την ευημερία, και εμπλέκεται συχνά σε διαταραχές διάθεσης, τοξικομανία και υπερκατανάλωση τροφής.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, δεν δείχνουν τέτοιες επιπτώσεις..

Τόνος

Είναι γρήγορο, είναι εύκολο, και γεμάτο πρωτεΐνη γεύμα για μετά την προπόνηση. Αλλά το αγαπημένο σας ψάρι θα μπορούσε να αλλοιώσει το μυαλό σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το περιοδικό Integrative Medicine, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες από τέσσερις μερίδες ψαριών το μήνα, όπως τόνο, σφυρίδα, λυθρίνι, λαβράκι, ξιφία και καρχαρία, κινδυνεύουν από γνωστική δυσλειτουργία.

Ο ένοχος; Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, φυσικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ