ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Θ.Θ. “ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ”

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας την παράσταση του  «Θεσσαλικού Θεάτρου» με το έργο «Κάποτε στη Σμύρνη». Στις πρώτες παραστάσεις το θέατρο «Αυλή του Μύλου» ήταν κατάμεστο, ακόμα και το Σάββατο που η Λάρισα σχεδόν «μετακομίζει» στις κοντινές παραλίες.

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία κείμενα των αυθεντικών αφηγήσεων και βέβαια τα αποσπάσματα της μεγάλης Διδούς Σωτηρίου από το βιβλίο της «Οι νεκροί περιμένουν», του Κοσμά Πολίτη από το αριστουργηματικό μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου» και του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου από την περίφημη «Αστροφεγγιά».

Η παράσταση αναφέρεται στην αρχή για την ανέμελη και χαρούμενη ζωή στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τις βόλτες στην προκυμαία , τα γλέντια, τα φλέρτ, τα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας που πετάνε τα τσερκένια (Χαρταετούς).

Διανθισμένα όλα με υπέροχα Σμυρνέϊκα τραγούδια και χορούς.

Ώσπου έρχεται η καταστροφή με την πυρπόληση της Σμύρνης. Οι αφηγήσεις όσων έζησαν τα φρικτά γεγονότα συγκλονίζουν, όπως και οι μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Χρήστου Λεοντή και άλλων λαϊκών σπουδαίων δημιουργών.

Στο τρίτο μέρος η παράσταση περνάει στον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων που από τη μια στιγμή στην άλλη γίνονται πρόσφυγες για να ζήσουν σε λασπότοπους με αντίσκηνα και σε άθλιες παράγκες.

Όμως οι Έλληνες Μικρασιάτες δεν το΄βαλαν κάτω, με το πείσμα τους δούλεψαν  απίστευτα και με το τραγούδι μέσα τους, σιγά –σιγά κέρδισαν τη ζωή.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος, προσπαθεί ν΄ανυψώσει τον θεατή και όχι να τον ρίξει σε μελαγχολίες. Η ανάταση του ανθρώπου έρχεται όταν βλέπει κοινωνίες ολόκληρες να αγωνίζονται να βγούν από τις συμφορές και να τα κατεφέρνουν.

 

Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο «Αυλή του Μύλου» μέχρι και την Πέμπτη 23 Ιουλίου.

Το Σάββατο 25  Ιουλίου το έργο θα παιχτεί στο «Θέατρο Πλατάνια» Βελίκας και την Κυριακή 26 Ιουλίου και στο «Θέατρο Τεμπών» στο Ομόλιο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Με Θέα το Αιγαίο» που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από την Τρίτη 28 Ιουλίου οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην «Αυλή του Μύλου» μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Το θέατρο δεν θα παίζει τις Κυριακές και Δευτέρες. Πληροφορίες στο τηλ: 2410-533417.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ