Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟΝ  ΤΥΡΝΑΒΟ

Της Κωνσταντινιάς Πατσή*
Ο ναός του Προφήτη Ηλία είναι ένα από τα πολλά μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής του Τυρνάβου και βρίσκεται στις δυτικές παρυφές της κωμοπόλεως.

Παλαιότερα ήταν μοναστήρι, που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος , όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία και καταστράφηκε  το 1897 από τους Τούρκους  κατά τη διάρκεια του ατυχή Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Πηγή BROWN, Edward. The Gennadius Library - The American School of Classical Studies at Athens -Copyright 2014. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Πηγή BROWN, Edward. The Gennadius Library – The American School of Classical Studies at Athens -Copyright 2014. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Είναι τρίκλιτη βασιλική, τρίκογχη, με θολοσκέπαστα κλίτη και υπερυψωμένο κεντρικό τρούλο.

Το ιερό χωρίζεται από τον κυρίως ναό με τοίχο πάχους 0,80 μ. και ύψους 2.30 μ. διατρυπώμενο από τα ανοίγματα της Ωραίας Πύλης, της προθέσεως και του διακονικού. Προ αυτού του τοίχου και προς την πλευρά του κυρίως ναού υπάρχει σε πολύ καλή κατάσταση ξυλόγλυπτο τέμπλο έξοχης τέχνης . Παλαιότερα ο ναός έφερε ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1692, το σημερινό είναι νεότερο και μεταφέρθηκε από το ναό του Προφήτη Ηλία της Αγοράς.

Η τοιχογράφηση του ναού σύμφωνα με επιγραφές έγινε κατά τα έτη 1632 και 1646 με δαπάνες του ηγουμένου Κοσμά και άλλων μοναχών  από τον ζωγράφο Νικόλαο Λινοτοπίτη.

Ο Προφήτης_Page_2 Ο Προφήτης_Page_3 Ο Προφήτης_Page_4 Ο Προφήτης_Page_5Μέχρι τον Απρίλιο του  1990, υπήρχαν στο τέμπλο εκτός των άλλων και τρεις παλαιές εικόνες : Ο Χριστός Σωτήρ του Κόσμου, ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής.

Βιβλιογραφία

Βασίλης Τσολάκης, Ο ναός του Προφήτη Ηλία στον Τυρναβο

Αφροδίτη Πασαλή, Τρεις Δεσποτικές Εικόνες από το Καθολικό της Μονής του Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο. «Πρακτικά του πρώτου Συνεδρίου Τυρναβίτικων Σπουδών

http://www.pedthessalias.gr/mnimeia/

Κώστας Τσόλας,  Τιμούν τον Προφήτη Ηλία, άρθρο Εφημερίδα Ελευθερια (20-7-2015)

*Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ