Ο ECONOMIST ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Ο ECONOMIST εξηγεί γιατί πέφτει η τιμή του χρυσού: “Η τιμή του χρυσού που, στις 20 Ιουλίου, χτύπησε το χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας, αντανακλά την προσφορά και τη ζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Το κίτρινο μέταλλο είναι ένα εμπόρευμα (που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά, στα κοσμήματα και την οδοντιατρική, για παράδειγμα) με αποθηκευμένη αξία (store of value), ιδίως ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε εποχές πολιτικών αναταραχών.

Αλλά ο χρυσός σε αντίθεση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεν φέρνει κανένα εισόδημα, και κοστίζει χρήματα για να τον αποθηκεύσετε.

Προς το παρόν, το λαμπερό μέταλλο, και οι επενδυτές που το στηρίζουν, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ο χρυσός σημείωσε σημαντική αύξηση μετά την οικονομική κρίση, η αξία του έφτασε το 2011 την ανώτερη τιμή της, αλλά από τότε πέφτει συνεχώς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πάει κάτω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά φέτος.

Ο πιο άμεσος λόγος για τα δεινά του χρυσού είναι το ισχυρό δολάριο. Ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, οπότε αν το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει, το κίτρινο μέταλλο κατεβαίνει. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι το δολάριο ανεβαίνει λόγω της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία φέρνει την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων. Αυτά είναι άσχημα νέα για το χρυσό. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησης περιουσιακών στοιχείων μηδενικής απόδοσης: τα χρήματα που είναι δεσμευμένα μάταια στο χρυσό θα μπορούσαν να φέρουν κέρδη εάν επενδύονταν σε έντοκα γραμμάτια ή άλλα χρέη. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη έχουν παρόμοια επίδραση: όταν τα μερίσματα είναι γενναιόδωρα, πονάει περισσότερο να τα χάνετε.

Η μεγάλη ελπίδα για τους οπαδούς του χρυσού ήταν η Κίνα, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει το γουάν αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα θα αύξανε τα αποθέματα χρυσού της στα επίπεδα των δυτικών κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστη στα διεθνή μάτια. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Έχει αυξήσει ελάχιστα  τα αποθέματα χρυσού της. Ο χρυσός θησαυρός της εξακολουθεί να είναι μικρός, και ως ποσοστό των συνολικών αποθεμάτων, τα αποθέματα του χρυσού της Κίνας βρίσκονται σε πτώση.

Ο χρυσός επίσης υποφέρει εξαιτίας ενός χειμάρρου από ασυνήθιστα καλές πολιτικές ειδήσεις. Η συμφωνία της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει μειώσει την πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, και τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μειώνει τον κίνδυνο πολέμου (που τείνει να ενισχύει το χρυσό). Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες μιας ευρύτερης συμφωνίας σχετικά με άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία. Αυτά λειτουργούν ενάντια στην κατοχή χρυσού.

Μερικοί  πιστεύουν ότι η κλίμακα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα από κοπανιστό αέρα («ποσοτική χαλάρωση» στη γλώσσα της νομισματικής πολιτικής) θα καταδικάσει τελικά ολόκληρο το οικοδόμημα της διεθνούς χρηματοδότησης. Αλλά προς το παρόν, η δημόσια εμπιστοσύνη σε “fiat” χρήματα (δηλαδή: νόμισμα που υποστηρίζεται από υποσχέσεις, και όχι από πολύτιμα μέταλλα) είναι ακόμη μεγάλη. Και, οι ειδικοί λένε οτι, αν η παγκόσμια οικονομία πράγματι καταρρεύσει εντελώς, το μολύβι (με τη μορφή σφαιρών) θα είναι πιο …χρήσιμο από το χρυσό.”

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ