7 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ

Το να είναι κάποιος έξυπνος είναι μεγάλο πλεονέκτημα στη ζωή, αλλά δεν είναι και το χρυσό εισιτήριο. Οι ευφυείς άνθρωποι, παρά το φυσικό τους δώρο, συχνά καταλήγουν σε αδιέξοδο στην καριέρα τους και δυστυχισμένοι στην προσωπική τους ζωή, ακριβώς εκεί –δηλαδή- όπου άνθρωποι με μικρότερο δείκτη νοημοσύνης, τα καταφέρνουν. Γιατί;

  1. Βάζουν τη σκέψη πάνω από την πράξη

“Οι έξυπνοι άνθρωποι αγαπούν να σκέφτονται. Είναι φυσικό γι αυτούς, και είναι καλοί σε αυτό», γράφει ο επιχειρηματίας Chris Yeh στη στοχαστική απάντησή του. “Αλλά το να σκέφτεστε μόνο, θα σας πάει μέχρι σε ένα σημείο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσετε και να κάνετε. Η έρευνα και ο σχεδιασμός είναι πολύ καλά όταν γίνονται με μέτρο, αλλά προσφέρουν την επικίνδυνη ψευδαίσθηση της προόδου. Στο τέλος, ο μόνος τρόπος για να κάνεις τη διαφορά είναι να κάνεις κάτι. «Ξεκίνα τώρα!»

  1. Αδιαφορούν για το σχεδιασμό και την αισθητική

Εάν είστε ειδικός σε ένα θέμα, μπορεί εύκολα να ξεχνάτε ότι οι μη-ειδικοί συχνά ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο για τις λεπτομέρειες από ό, τι εσείς, και ενδιαφέρονται πολύ για τη συνολική αίσθηση ενός πράγματος.

“Στην αρχή, όταν βγήκε το iPod, οι τεχνικοί παραπονέθηκαν για την έλλειψη χαρακτηριστικών και την υψηλή τιμή του. Στο μεταξύ, ήταν τόσο cool και εύκολο στη χρήση που οι μη ειδικοί, οι απλοί άνθρωποι βγήκαν μαζικά για να το αγοράσουν.”

  1. Σέβονται υπερβολικά την εξουσία

Εντάξει, αυτό δεν είναι ένα λάθος που μόνο οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν, αλλά αν έχετε την τάση να σέβεστε τους πολύ μορφωμένους και όποιους μοιάζουν έξυπνοι, μπορείτε εύκολα να πέσετε στην παγίδα. Ο ψυχολόγος του Yale, Stanley Milgram, έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ανθρώπων) υπακούουν στην εξουσία χωρίς καμία αμφισβήτηση.

“Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι συχνά γίνονται οπαδοί, πιθανώς επειδή μεγαλώνουν ξοδεύοντας πολύ χρόνο για να ευχαριστούν τους άλλους μέσω σχολικών και εξωσχολικών επιτευγμάτων, που ποτέ δεν καταλαβαίνουν τι θέλουν πραγματικά να κάνουν ή δοκιμάζουν κάτι μοναδικό.”

  1. Υποτιμούν την προσπάθεια

Η τριβή, η προσπάθεια είναι συχνά πιο σημαντική για την επιτυχία από το ακατέργαστο ταλέντο, αλλά επειδή έχουν το ακατέργαστο ταλέντο, οι έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές δεν προσπαθούν πολύ. “Οι έξυπνοι άνθρωποι, που αντιλαμβάνονται τις δύσκολες έννοιες εύκολα και νωρίς στη ζωή, συχνά δυσκολεύονται αργότερα, όταν η επιμονή και η πειθαρχία παίρνουν το πάνω χέρι», υποστηρίζει ο μηχανικός λογισμικού, Maurice Stephens.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι δέχονται συνεχώς επαίνους όποτε κάνουν κάτι σωστά. Ο κίνδυνος είναι ότι γίνονται τόσο εξαρτημένοι από το να νιώθουν έξυπνοι και να δέχονται επαίνους, που αποφεύγουν να κάνουν κάτι στο οποίο δεν θα είναι …υπέροχοι!».

  1. Έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση

Το να είσαι έξυπνος στον τομέα σου, δεν σημαίνει ότι είσαι έξυπνος σε όλα, ούτε σημαίνει ότι μπορείτε να …κόβετε δρόμο. “Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology έδωσε προβλήματα λογικής για να τα  λύσουν άνθρωποι διαφορετικών επιπέδων εξυπνάδας, και διαπίστωσε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να κάνουν περισσότερα λάθη από εκείνα που κάνουν άνθρωποι με τον μέσο όρο διάνοιας, επειδή οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να …κόψουν δρόμο, ή να κάνουν διάφορες υποθέσεις λόγω της υπερβολικής αυτοπεποίθησής τους.

“Οι έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές νομίζουν ότι μόνο και μόνο επειδή είναι ειδικοί στον τομέα τους, έχουν αυτόματα προσόντα σε άλλους τομείς για τους οποίους δεν ξέρουν τίποτα. Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν τη φήμη ότι είναι κακοί  επενδυτές.”

  1. Πάντα θέλουν να έχουν δίκιο

Το να έχει κάποιος δίκιο έχει την αξία του, αλλά την ίδια αξία έχει και το να είναι κάποιος ευγενικός και λογικός. Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν οτι το να έχει κάποιος δίκιο είναι πιο σημαντικό από όλα, και λένε στους γύρω τους πού κάνουν λάθος, σαν να πρόκειται αυτό να τους κάνει αγαπητούς στους άλλους. Πιστεύουν επίσης ότι μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των άλλων ανθρώπων μέσα από επιχειρήματα και γεγονότα, αγνοώντας πόσο συναισθηματικοί και παράλογοι είναι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι, όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων ή για κάτι που αφορά τις πεποιθήσεις τους. ”

  1. Υπερεκτιμούν την εκπαίδευση

Άλλο εκπαίδευση, άλλο μόρφωση. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν μόνο συχνά αυτό το λάθος, αλλά αποτυγχάνουν να δουν ακόμη και τη διάκριση. Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά υποτιμούν και την εμπειρία, ενώ πιστεύουν ότι το πτυχίο αντανακλά την εξυπνάδα. Προφανώς, συχνά αυτό δεν συμβαίνει.

Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά θεωρούν την εξυπνάδα ως μόνο μέτρο αξίας ενός προσώπου. Αρνούνται να δουν την αξία σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς, ή ακόμα και να συσχετιστούν μαζί τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ