ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Κοινωνικό Παντοπωλείο ακούμε και Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν βλέπουμε στο δήμο Τυρνάβου, που υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας της νέας”αριστερής” δημοτικής αρχής, θα ξεκινούσε τη λειτουργία του με  την ανάληψη των καθηκόντων της, άντε, ένα δύο μήνες αργότερα.

Δυστυχώς όμως πέρασαν 11 μήνες από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση, και 7 μήνες από την ημέρα που δίνεται αντιμισθία στην πρόεδρο για να τη δώσει με τη σειρά της στο κοινωνικό παντοπωλείο για να αγοράζει τρόφιμα για τους δικαιούχους της δομής, και δυστυχώς τα ράφια του παραμένουν άδεια και οι δικαιούχοι περιμένουν μάταια ενίσχυση.

Το μόνο που είδαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν η διανομή τροφίμων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα όπως άλλωστε γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και μία διανομή ελάχιστων τροφίμων σε μερίδα δικαιούχων στα μέσα Ιουνίου η οποία συνοδεύτηκε με φωτογραφίες της προέδρου για να διαφημιστεί το μεγάλο της έργο.

Φυσικά επειδή στην περίπτωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ειδικά σήμερα θα έπρεπε να είναι μία δομή – αποκούμπι για τους δεκάδες άπορους και αναξιοπαθούντες του δήμου Τυρνάβου (πάνω από 180 οικογένειες), το θράσος περισσεύει και αντί συγνώμης για τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής και της προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής που σφυρίζουν αδιάφορα, είδαμε ανάρτηση στη σελίδα που διατηρεί ο ΟΚΠ δήμου Τυρνάβου στο facebook, μία ανακοίνωση της προέδρου με την οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα είναι κανονικά καμωμένα και ότι κοινωνική πολιτική γίνεται με την αντιμισθία της. Μάλιστα αφού λειτουργεί ρολόι το Κοινωνικό Παντοπωλείο προαναγγέλλει και τη λειτουργία και Κοινωνικού Φαρμακείου στο άμεσο μέλλον.

Στο κείμενο, που είναι μνημείο θράσους αναφέρονται τα εξής:

“Αρχική μου δέσμευση αλλά και υπόσχεση μου στους συμπολίτες μας, υπήρξε η αύξηση παροχής αγαθών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο , σε όσους συνδημότες μας το έχουν ανάγκη. Πρότεινα λοιπόν η αντιμισθία μου ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Τυρνάβου» να δεσμεύεται απευθείας από το κοινωνικό παντοπωλείο για να εφοδιάζεται συνεχώς με αγαθά και να είναι σε θέση να βοηθήσει πραγματικά και σε μέγιστο δυνατό βαθμό τους συνδημότες μας.

Για το λόγο αυτό μάλιστα ο ΟΚΠΔΤ προέβη στην εκπόνηση έρευνας με κοινωνική λειτουργό, για να διαπιστωθεί με ακρίβεια και διαφάνεια ποιοί και πόσοι συνάνθρωποι μας στον Δήμο Τυρνάβου, χρήζουν αναγκαίας βοήθειας από το κοινωνικό παντοπωλείο. Η έρευνα αυτή, που για πρώτη φορά έγινε στον Δήμο μας, μας έδωσε επίσημα αποτελέσματα και αυτά είναι πως 184 δημότες Τυρνάβου είναι δικαιούχοι στο κοινωνικό παντοπωλείο .

Ο ΟΚΠΔΤ όπως και ολόκληρος ο Δήμος, διαπίστωσαν εξαρχής την ανάγκη για ενεργό δράση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και για ουσιαστική χειροπιαστή βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται με όλα τα μέσα πού διαθέτουμε και με όλη μας τη δύναμη. Προσωπικά οραματίστηκα και επεδίωξα μια κοινωνική πολιτική πού να προσφέρει πραγματική βοήθεια και όχι αερολογίες περί κοινωνικής προσφοράς, οι οποίες δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες.

Οραματίστηκα και πέτυχα μετά από μεγάλη προσπάθεια ,τη δημιουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου που να μπορεί να καλύπτει αυτές τις ανάγκες και να μη βασίζεται μόνο στην προσφορά γενναιόδωρων συμπολιτών μας, την οποία προσφορά βέβαια επικροτούμε πάντα.

Μπορώ να πω πια, πως αυτή η «αντιμισθία» μου, ευτυχώς εξασφάλισε, εξασφαλίζει και θα συνεχίζει να εξασφαλίζει τα αναγκαία σε τουλάχιστον 184 συνδημότες μας πού τα στερούνται.

Τέλος θα ήθελα να ανακοινώσω και την επικείμενη λειτουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ στον Δήμο μας, σε συνεργασία με το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»του Δήμου Λάρισας. Όσοι δημότες επιθυμούν να ωφεληθούν από το κοινωνικό φαρμακείο ή θέλουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να ενημερώνονται καθημερνά από το γραφείο του ΟΚΠΔΤ στο ισόγειο του Δημαρχείου Τυρνάβου.

Κοινωνώ σημαίνει συμμετέχω-παίρνω μέρος από κοινού σε κάτι και ο Ο.Κ.Π.Δ.Τ έχει σκοπό να κάνει πράξη τον ορισμό της κοινωνικής προσφοράς”.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΙΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ:

Αυτά λοιπόν λέει η πρόεδρος, που πρέπει να δώσει απαντήσεις και σε μια σειρά ερωτημάτων που τίθενται και αποτελούν και θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία:

  1. Ποια είναι η αντιμισθία της και πόσα τρόφιμα αγοράστηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.
  2. Αγοράστηκαν και, αν ναι, πού πήγαν αυτά τα τρόφιμα και γιατί δεν υπάρχουν στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
  3. Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των δικαιούχων και γιατί δεν εφαρμόστηκε η πεπατημένη όλων των λειτουργούντων κοινωνικών παντοπωλείων με τη θέσπιση συγκεκριμένων οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων και με διαδικασία απογραφής στις αρχές του χρόνου και χρειάστηκε να γίνει έρευνα από την κοινωνική λειτουργό.
  4. Εγιναν προσπάθειες και ποιες για να βρεθούν χορηγοί που θα ενίσχυαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιχειρήσεις της περιοχής γίνονται χορηγοί του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρισας αφού δεν έχουν που να πάνε τα προς δωρεά προϊόντα τους στο δήμο Τυρνάβου.
  5. Πόσες διανομές τροφίμων έγιναν από τον Ιανουάριο και για πόσα άτομα η κάθε μία και με ποιο κόστος
  6. Πότε θα γίνει η επόμενη διανομή τροφίμων και πόσο συχνά θα γίνεται από εδώ και στο εξής και για πόσους δικαιούχους κάθε φορά.
  7. – Πώς σκέφτεται ο ΟΚΠ δήμου Τυρνάβου να καλύψει σε μηνιαία βάση τις ανάγκες όλων των δικαιούχων και ποιός είναι ο κανονισμός λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου;

Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε άμεσα απαντήσεις για το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί ανθρώπινες ζωές στο δήμο Τυρνάβου, και ότι η διοίκηση του ΟΚΠ θα δείξει την πρέπουσα ευαισθησία, όπως άλλωστε οφείλει, πληροφορώντας τους δημότες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ