ΝΑ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ  ΩΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟΪΟΝ

Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε το τσίπουρο Τυρνάβου να κατοχυρωθεί ως εγγυημένο ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν στον επίσημο κατάλογο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει σε σημερινή του παρέμβαση ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής.

Στην παρέμβασή του επισημαίνει ακόμη τα εξής:

«Με αυτόν τον τρόπο το προϊόν θα αποκτήσει  μεγαλύτερη υπεραξία ενώ  η αναγνωσιμότητα θα αυξηθεί σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά   κάνοντας τον δρόμο των εξαγωγών πιο εύκολο . Τα οφέλη για την τοπική οικονομία θα είναι σημαντικά αφού το Brand name Τσίπουρο Τυρνάβου θα ισχυροποιηθεί. Είναι κάτι που οι Ιταλοί το έχουν κάνει με την Grappa η οποία είναι διάσημη σε όλον τον κόσμο.

Το τσίπουρο Τύρναβου μπορεί να κατοχυρωθεί ως  ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν  αφού ως εγγυημένο  παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν νοείται ένα προϊόν  το οποίο:

α) παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν

β) παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.

Για να μπορεί να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος, πρέπει:

α) να χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου

β) να προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

Το Τσίπουρο Τυρνάβου  έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά  τον τρύγο, το βράσιμο στα παραδοσιακά καζάνια , και το τελικό προϊόν, τα οποία αποτελούν  παράδοση του τόπου εδώ και αιώνες .

Η κατοχύρωση του Τσίπουρου  Τύρναβου πέρα από την υπεραξία που θα δώσει στο προϊόν  θα το προστατεύσει από πολλούς κινδύνους. Θα εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη διακίνηση , δένοντας έτσι τα χέρια όσων κερδοσκοπούν από παράνομες εισαγωγές και  παράνομες ελληνοποιήσεις  , ενώ θα  θα αποδυναμωθούν  και τα σενάρια του ΟΟΣΑ για παραγωγή με πλαφόν οικιακής χρήσης  από τους  παραγωγούς» .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ