«ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΚΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε εξηγήσεις στον δημοσιογράφο Άμπροουζ  Έβανς-Πρίτσαρντ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» για το θρυλούμενο σχέδιό του περί «κλοπής» των ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει πως οι ιδέες του έχουν διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φανεί ότι σχεδίαζε την επιστροφή στη δραχμή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.

«Θέλουν να με παρουσιάσουν σαν κακοποιό και να με κατηγορήσουν σαν προδότη. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να απαξιώσουν τους πρώτους πέντε μήνες αυτής της κυβέρνησης και να τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας. Αυτό διαστρεβλώνει εξ ολοκλήρου τον σκοπό μου για παράλληλη ρευστότητα. Ήμουν πάντα κατά της διάλυσης του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη».

«Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (…) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές… Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.

koutipandoras.gr