ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ – ΝΤΟΛΙΟΣ ΣΤΗΝ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”

Την ιδρυτική διακήρυξη πολιτική κίνησης υπό τον τίτλο «Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον» έδωσαν στη δημοσιότητα 19 προσωπικότητες του δημόσιου βίου, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Ραγκούσης, Θόδωρος Καρούνος, Γιώργος Ντόλιος, Χρήστος Μπούρας κ.ά.
«Τώρα, δεν απομένει σε κανέναν καμιά δικαιολογία για αποχή. Τώρα, η πολιτική δράση είναι πατριωτικό καθήκον» ανα΄φερου οι «19» στη διακήρυξή τους τονίζοντας πως: «Πλέον και πάνω από όλα, είναι πρωταρχική, υπαρξιακή ανάγκη, ο ελληνικός λαός να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ασύστολα ψέματα, στις ιδεοληψίες και τη διγλωσσία, στην κολακεία της αδράνειας, στον φόβο της αλλαγής, στις δεξιές κι αριστερές πελατειακές πρακτικές».

Όσες και όσοι υπογράφουμε την παρούσα πρόσκληση έχουμε κοινή συνισταμένη την προσήλωση στα δημοκρατικά προτάγματα, τη διαρκή σύγκρουση με τη δημαγωγία, την ιδιοτέλεια, τον παλαιοκομματισμό και το ευκαιριακό πολιτικό θέαμα, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Το κείμενο της διακήρυξης υπογράφουν οι:
1.    Γιώργος Αναγνώστου, οδοντίατρος.
2.    Αλέξανδρος Θεοδωράκος, πολ. μηχανικός Τ.Ε.
3.    Ελίνα Κανελοπούλου-Στεφάνου, νομικός.
4.    Ηλίας Καρανίκας, γιατρός-πρώην Βουλευτής.
5.    Θόδωρος Καρούνος, ερευνητής ΕΜΠ.
6.    Αλέκος Καρποδίνης, επιχειρηματίας τουρισμού.
7.    Αναστασία Κατσαντούλα, οδοντίατρος.
8.    Αχιλλέας Μανούρας, γεωπόνος-επιχειρηματίας.
9.    Λίλιαν Μήτρου, πανεπιστημιακός.
10.    Χρήστος Μπούρας, καθηγητής Παν/μίου.
11.    Αριστείδης Μπουρδάρας, δικηγόρος.
12.    Γιώργος Ντόλιος, πρώην Υφυπουργός.
13.    Αχιλλέας Οικονόμου, ψυχίατρος.
14.    Μιχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος.
15.    Γιώργος Πίτσος, πολ. μηχανικός.
16.    Γιάννης Ραγκούσης, πρώην Υπουργός.
17.    Ντίνα Σπυροπούλου, γεωπόνος.
18.    Πέτρος Σφηκάκης, δικηγόρος.
19.    Φανή Τσικρικτσή, ιδιωτική υπάλληλος.

Οι υπογράφοντες την διακήρυξη απευθύνουν πρόσκληση στους σκεπτόμενους πολίτες για συζήτηση και συνδιαμόρφωση των επόμενων πρωτοβουλιών, ορίζοντας ραντεβού την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 11.30, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου 44 και Χαρ.Τρικούπη.

Ολόκληρη η διακήρυξη της πρωτοβουλίας:

Η Ελλάδα σε κίνδυνο, η κοινωνία σε πανικό, η οικονομία κακοποιημένη και η πολιτική ζωή επικυριαρχούμενη από δημαγωγούς.

Η χώρα ενώ ήταν προγραμματισμένο να έχει κλείσει τον επώδυνο κύκλο των μνημονίων από το 2014, καλείται ξανά να καταβάλει ένα υπέρογκο εθνικό κόστος, οικονομικό και κοινωνικό. Βυθίζεται σε ένα νέο τριετές μνημόνιο, απολύτως αδικαιολόγητο, έχοντας φτάσει στο χείλος της καταστροφής.

Η εθνική, οικονομική και κοινωνική ζημιά που έγινε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες είναι ανυπολόγιστη και μακάρι να αποδειχτεί διαχειρίσιμη.

Οι εξαιρετικές περιστάσεις, απαιτούν απ’ όλους μας ενεργοποίηση, αποφάσεις, δράσεις.

Πρέπει να χτίσουμε μια νέα πολιτική εμπιστοσύνη μέσα σε μία συγκροτημένη κοινωνία με αυτοπεποίθηση, με τη δική μας αυτόφωτη και τεκμηριωμένη στρατηγική ανάπτυξης, θεμελιωμένη στην αλήθεια, την κοινή λογική και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Να σταθούμε στα πόδια μας, κινητοποιώντας και στηρίζοντας τις παραγωγικές και δημιουργικές μας δυνάμεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όχι το παρασιτικό είδωλο αυτής της χώρας.
Να επανορθώσουμε τις αδικίες  των Μνημονίων και να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της δημαγωγίας των αντι-Μνημονίων και του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης.

Να διαμορφώσουμε τους όρους της  ισότιμης συνύπαρξής και σύμπραξής  μας με τους άλλους λαούς για να εδραιώσουμε ένα ευρωπαικό οικοδόμημα που θα βασίζεται στην πραγματική σύγκλιση, την  ισόρροπη ανάπτυξη,  την αλληλεγγύη, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων της Ευρώπης.

Τελικά, να θεμελιώσουμε μια πραγματική κι όχι εικονική ελπίδα για τους νέους και τους ανέργους.

Υπάρχουν άραγε οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα επωμιστούν αυτόν τον ιστορικό ρόλο;

Απαντούμε, ναι υπάρχουν.

Τώρα, δεν απομένει σε κανέναν καμιά δικαιολογία για αποχή .

Τώρα, η πολιτική δράση είναι πατριωτικό καθήκον.

Πλέον και πάνω από όλα, είναι πρωταρχική, υπαρξιακή ανάγκη, ο ελληνικός λαός να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ασύστολα ψέματα, στις ιδεοληψίες και τη διγλωσσία, στην κολακεία της αδράνειας, στον φόβο της αλλαγής, στις δεξιές κι αριστερές πελατειακές πρακτικές.

Να αρνηθούμε την καλλιεργούμενη απαξίωση της πολιτικής συλλήβδην αλλά να συγκρουστούμε με τις «σκοτεινές πλευρές» της.

Για να υπηρετήσουμε παντού τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, το γενικό συμφέρον κι όχι μικρές ή μεγάλες ολιγαρχίες, παλιές και νέες συντεχνίες. Για να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να αποκαταστήσουμε τη συντετριμμένη αξιοπρέπειά μας.

Όσες και όσοι υπογράφουμε την παρούσα πρόσκληση διανύσαμε διαφορετικές διαδρομές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουμε κοινή συνισταμένη την προσήλωση στα δημοκρατικά προτάγματα, τη διαρκή σύγκρουση με τη δημαγωγία, την ιδιοτέλεια, τον παλαιοκομματισμό και το ευκαιριακό πολιτικό θέαμα.

Κυρίως, πάντοτε ό,τι λέγαμε το εννοούσαμε και πρωτίστως το πράτταμε.

Πιστεύουμε στην ενότητα των προοδευτικών Ελλήνων, αλλά σε μια νέα ενότητα που θα κοιτά στο μέλλον.

Όσες και όσοι λοιπόν θέλουν να συζητήσουμε και  να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες, είναι καλεσμένοι την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 11.30, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου 44 και Χαρ.Τρικούπη.

Όποια και όποιος θέλει να επικοινωνήσει μπορεί να στείλει μήνυμα στο
26iouliou2015@gmail.com.

Θέλουμε να στηριχτούμε μόνο στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε καθαρά.

Μόνο μαζί πάμε μπροστά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ