ΤΡΑΓΙΚΟ: ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 8 ΝΕΚΡΟΤΟΜΟΙ…

 

Η άδεια της νεκροτόμου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, που κρατάει κλειστή την υπηρεσία μέχρι και τις 10 Αυγούστου, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα τραγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια με πολλούς ανθρώπους να αναζητούν ιατροδικαστική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλους νομούς, περιμένοντας την ολοκλήρωση πράξεων για μέρες.

Το κλείσιμο της υπηρεσίας παράλληλα αναδεικνύει ένα τεράστιο θέμα που αποδεικνύει ότι το ελληνικό δημόσιο παρά τα δύο μνημόνια, τις τεράστιες θυσίες του λαού και την επικείμενη επιβολή και νέων δυσβάσταχτων μέτρων, δεν αλλάζει και δεν λειτουργεί βάσει λογικής και αποτελεσματικότητας.

Και αποδεικνύεται αυτό από το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία είναι στελεχωμένη με τρεις ιατροδικαστές και με μόλις μία νεκροτόμο, την ίδια ώρα που στα νεκροτομεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Πανεπιστημιακού απασχολούνται 7 νεκροτόμοι οι οποίοι κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από τις νεκροτομές.

Μάλιστα πριν από δύο ή τρία χρόνια ήταν ακόμη περισσότεροι. Επειδή το πρόβλημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο περιφερειάρχης και ο τότε διοικητής του ΓΝΛ Κ. Καραμπάτσας, που γινόταν καθημερινά δέκτες παραπόνων για τη μη λειτουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, έστειλαν υπόμνημα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας ζητώντας να βρουν τρόπο ώστε να μεταφερθούν κάποιοι υπάλληλοι από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων στην ιατροδικαστική ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα αλλά και να εφημερεύει τα σαββατοκύριακα.

Από τότε πέρασαν αρκετοί υπουργοί στα δύο υπουργεία, υπομνήματα στάλθηκαν και πάλι, ο κ. Αγοραστός ξανακέρδισε εκλογές, ο κ. Καραμπάτσας επέστρεψε ως διοικητής των δύο νοσοκομείων, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αφού κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε να δώσει λύσεις, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις έκαναν μετατάξεις υπαλλήλων, απέλυαν υπαλλήλους, έστελναν υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα.

Δυστυχώς για όλους αυτούς, τους πολιτικούς – σωτήρες της χώρας, το δικαίωμα του ανθρώπου σε έναν αξιοπρεπή θάνατο, ο σεβασμός των συγγενών του νεκρού και κυρίως ο σεβασμός των νεκρών που αποτελεί στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας ήταν απλά «ψιλά γράμματα».

Ισως έφτασε η ώρα, η νέα κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να φέρει νέο μνημόνιο και να ζητήσει νέες θυσίες, να σκύψει πάνω στο πρόβλημα που είναι κυρίως πρόβλημα γραφειοκρατίας, και μνημείο ανικανότητας του ελληνικού δημοσίου και να δώσει άμεσα λύση, που σημειωτέον δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, για να είμαστε και στο πνεύμα της εποχής.

Αλλωστε η Θεσσαλία πρέπει και δικαιούται να έχει μια λειτουργούσα ιατροδικαστική υπηρεσία όλο το χρόνο.

Είναι απλό να γίνει αυτό με τη μετάταξη υπαλλήλων από το ένα υπουργείο στο άλλο. Βούληση και συνεργασία απαιτείται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ