Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΚΥΡΙΕ ΣΑΡΧΩΣΗ

Θυμίζοντας κατακριτέες συμπεριφορές του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, ο οποίος έχει στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους, με περίσσια αλαζονεία και αυταρχισμό ο δήμαρχος Τυρνάβου, Παναγιώτης Σαρχώσης, αγνόησε επιδεικτικά χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την απαίτηση του σώματος, όπως εκφράστηκε από τον επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» Στ. Ροντούλη, για απαντήσεις στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν από τη σελίδα paidis.com σε άρθρο για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου,

και με φράσεις του στυλ «δεν είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να απαντάει στις ερωτήσεις του κάθε δημοσιογράφου», ή «αλλιώς έπρεπε να παρουσιαστεί το θέμα ώστε να αναδειχθούν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου», επιχείρησε και αυτός με τη σειρά του να κάνει το τίποτα πολύ, και το ελάχιστο κοσμογονία.

Μάλιστα υψώνοντας τη φωνή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιχείρησε μάλλον να πείσει τους συμβούλους της παράταξής του ότι τον πνίγει το δίκιο, παρά να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα.

Ο κ. Σαρχώσης φαίνεται να ξεχνά ότι σαν αιρετός είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία και να απαντά στα ερωτήματα του Τύπου, που την εκφράζουν, αφού στην αστική δημοκρατία αυτός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων είτε αυτό αρέσει, είτε όχι στον κ. Σαρχώση. Συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο Τύπος,  όταν επιτελεί το λειτούργημά του και όταν τεκμηριωμένα και με ανιδιοτέλεια ακηδεμόνευτα και ανεξάρτητα θέτει ερωτήματα.

Αλλωστε δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά γύρω του για να διαπιστώσει ποια είναι η συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών.

Δυστυχώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σαρχώση κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Χρ. Τσιόπας που επίσης βάπτισε κοσμογονία, το ελάχιστο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Όμως εκείνη που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η πρόεδρος του ΟΚΠ Δήμου Τυρνάβου Φανή Λαγκιόλη, η οποία αρνούμενη να απαντήσει στα ερωτήματα που της απευθύνθηκαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προσποιήθηκε ότι «δεν διαβάζει μπλόγκς, επειδή θεωρεί αναξιόπιστα τα μπλόγκς», ξεχνώντας ότι δράσεις του ΟΚΠ που προΐσταται έχουν φιλοξενηθεί κατά κόρον στο paidis.com, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Φυσικά δεν έχουμε καμία απαίτηση από την κ. Λαγκιόλη να γνωρίζει τι είναι η δημοσιογραφία και να σέβεται τη δουλειά του κάθε επαγγελματία δημοσιογράφου, αλλά τουλάχιστον απαιτούμε να σέβεται τους δημότες που υποτίθεται ότι υπηρετεί, και να απαντήσει στα ερωτήματα που η κοινωνία μέσω του Τύπου της θέτει. Αλλωστε αυτό της επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Στ. Ροντούλη, ο οποίος προφανώς ήθελε και να την προστατέψει από κακοτοπιές.

Επειδή οι απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου ουσιαστικά δεν ήταν απαντήσεις και επειδή η κοινωνία θέλει να μάθει, επαναφέρουμε τα ερωτήματα ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα γίνουν κατανοητές οι υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής και θα απαντηθούν:

–    Ποια είναι η αντιμισθία της και πόσα τρόφιμα αγοράστηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.

–    Αγοράστηκαν και, αν ναι, πού πήγαν αυτά τα τρόφιμα και γιατί δεν υπάρχουν στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

–    Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των δικαιούχων και γιατί δεν εφαρμόστηκε η πεπατημένη όλων των λειτουργούντων κοινωνικών παντοπωλείων με τη θέσπιση συγκεκριμένων οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων και με διαδικασία απογραφής στις αρχές του χρόνου και χρειάστηκε να γίνει έρευνα από την κοινωνική λειτουργό.

–    Εγιναν προσπάθειες και ποιες για να βρεθούν χορηγοί που θα ενίσχυαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιχειρήσεις της περιοχής γίνονται χορηγοί του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρισας αφού δεν έχουν που να πάνε τα προς δωρεά προϊόντα τους στο δήμο Τυρνάβου.

–    Πόσες διανομές τροφίμων έγιναν από τον Ιανουάριο και για πόσα άτομα η κάθε μία και με ποιο κόστος

    Πότε θα γίνει η επόμενη διανομή τροφίμων και πόσο συχνά θα γίνεται από εδώ και στο εξής και για πόσους δικαιούχους κάθε φορά.

–  Πώς σκέφτεται ο ΟΚΠ δήμου Τυρνάβου να καλύψει σε μηνιαία βάση τις ανάγκες όλων των δικαιούχων και ποιός είναι ο κανονισμός λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου;

Υ.Γ.: Επειδή η συμπεριφορά της κ. Λαγκιόλη ήταν απαράδεκτη και επειδή προφανώς δεν γνωρίζει πως συμπεριφέρονται οι αιρετοί απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου που κάνουν τη δουλειά τους, θα έπρεπε να υπάρξουν από την παράταξή της προσπάθειες συμμόρφωσης, που δυστυχώς δεν έγιναν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται στην έμφυτη ευγένεια του καθενός ξεχωριστά και στη θέλησή τους να υπάρχει αρραγές μέτωπο στην παράταξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ